Så lyckas du med din pajdeg

Få ingredienser men betydligt fler frågetecken. VEGO svarar på de vanligaste frågorna om hur man får till den perfekta pajen!

Tacopaj på gårdagens middagsrester, en höstig svamppaj på krämgula kantareller eller varför inte en efterrättspaj fylld med bär och syrlig citron? Pajen går att variera i oändlighet. Något som däremot är sig likt är pajskalet, som trots sina få ingredienser kan framkalla en hel del förvirring. VEGO reder ut dina frågetecken – och passar på att tipsa om några pajfavoriter vi inte vill vara utan!

Testa VEGOs enkla vegetariska tacopaj!

Vad ska jag använda för form? 

En pajdeg är vanligtvis så pass fet att formen inte behöver smöras, men bakningen kan upplevas enklare om du använder en form med non stick-beläggning. Har din form dessutom avtagbara sidor underlättar en non stick-form då din paj kan stå stadigt när den kommer ut ur ugnen även utan stöd.

Laga en knäckig rabarberpaj till sena sommarfester!

Pajdeg på bakbord
Förgrädda din pajdeg för att undvika en degig botten.

Varför ska ett pajskal förgräddas?

Att förgrädda pajdegen betyder att den ska gräddas i förväg för att hålla ihop bättre när du senare ska fylla din paj. Det gör också att pajens botten inte riskerar att hinna gräddas klart och komma ut blöt eller degig. Ska du fylla din paj med mestadels torra ingredienser är förgräddningen inte lika viktig. För att se till så att pajskalets kanter hålls uppe vid förgräddning kan du klä formen med aluminiumfolie (eller bakplåtspapper) för att de inte ska sjunka ihop eller ramla åt sidan.

Servera en god grönkålspaj med päron och valnötter till helgen!

Vad menas med att nagga?

När man naggar exempelvis ett bröd eller en deg betyder det att man gör små hål över den utkavlade degytan för att gas, som bildas vid jäsning, ska kunna stiga. Det i sin tur gör att vi slipper ett pajskal som kommer ut ur ugnen och ser bubbligt och ojämnt ut. Bakar man ofta kan man köpa en brödnagg eller en brödkavel med nagg. Men gör man det bara då och då går det lika bra att använda till exempel en gaffel.

Kan jag ha min pajdeg i kylen?

Absolut! En pajdeg kan förvaras i kylen i cirka fyra till fem dagar. Linda in den i plastfolie för att den ska klara sig så länge som möjligt. Vet du med dig att du kommer göra paj snart igen kan det vara smidigt att göra mycket deg på en och samma gång för att sedan frysa in. I frysen brukar degen hålla i upp emot två till tre månader. Ska du frysa in pajdeg kan du först kavla ut den på bakplåtspapper för att sedan rulla ihop och försluta i en påse. Det gör det enkelt att tina och påbörja matlagningen när det väl är dags!

Njut av VEGOs recept på medelhavspaj med soltorkade tomater

Utkavlad pajdeg och formar
Får smöret i degen stelna innan knådning blir den enklare att arbeta med.

Men varför ska jag ställa ni degen i kylen även om jag ska äta pajen direkt?

Får smöret i degen stelna till något så blir den enklare att arbeta med. Dessutom brukar vissa föredra att ha samtliga ingredienser nerkylda (till och med mjölet) innan de börjar knåda ihop allt så snabbt det går för bästa resultat. Pajdegen kan stå flera timmar i kylen, men har du inte riktigt så mycket tid räcker tio till femton minuter. Med det sagt går det alltså att förbereda en pajdeg några dagar innan utan problem.

Vad ska jag tänka på när jag gör degen?

Förutom att gärna kyla ingredienserna innan du börjar tillaga din deg, och se till att knåda ihop allt snabbt när det väl gäller, så kan det vara bra att hålla ett öga på vattnet. För mycket vätska i degen gör den kletig medan för lite, i värsta fall, kan få den att spricka när du kavlar ut den. För färg och smak kan du addera en nypa socker!

Gör en vegetarisk kantarellpaj på eget svampplock

Pajdeg kavlas ut
Pajdeg går bra att frysa in!

Vad kan jag använda om jag inte har en pajform?

En form med löstagbara kanter går att använda i stället för en klassisk pajform. Du kan också använda en långpanna eller ugnsform. Här kan man vara ganska kreativ så länge det man gör pajen i tål att ställas in i ugnen.

Avrunda middagen med äppelpaj med smördeg och mandelkräm!