Vegetarisk kantarellpaj

Paj kräver några steg av förberedelse men det är så värt det. Den här enkla färspajen toppas med en krämig kantarellstuvning som gör att den höjs flera nivåer i både smak och matglädje.

Det är höst och skogarna börjar krylla av kantareller. Hurra skriker vi! Kantareller som är så gott till allt möjligt, från soppor och toast till grytor, gratänger och paj. På tal om paj har vi en maxad paj här, fylld med en färsfyllning, kantarellstuvning och stekta kantareller. Utan ägg och mjölk för du som vill det.

kantarellpaj

Kantarellpaj utan ägg

Paj kan göras på så många sätt. Den här färspajen görs med en fyllning som helt enkelt är en uppkryddad vegofärs. Vi har hoppat stanning helt vilket går superbra. Toppingen är sedan en kantarellstuvning vilket gör sig utmärkt på pajer som dessa. Annars kan man göra ”äggstanning” på allt från tofu, till en tjock bechamel eller cashewnötter.

kantareller

Kantareller

Det är alltid kul att plocka sina egna kantareller, men det går självklart att köpa i butik också. Jag har inget emot att skölja dem och tycker inte att de tappar smak alls. Vill du inte är det bara att borsta de rena. Har du monstervarianter kan det vara bra att dela de på mitten och se så att inga djur har nafsar sig in i dem.

kantarellpaj

Kantarellpaj med spenat och bacon

Det går att variera kantarellpajer på så många sätt. Istället för vanlig lök kan du använda purjolök och tillsammans med de stekta kantarellerna kan du även toppa med stekt vegobacon eller rökt tofu. Har du lite spenat över kan du steka med den och vända ner i fyllningen. Lek loss!

Vegetarisk kantarellpaj

4-6 bitar

Pajskal
150 g margarin, mjölkfritt
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 msk vatten

Färsfyllning
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd paprika, finhackad
2 msk olivolja
350 g färs, t ex soja- eller ärtfärs
1 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater à 400 ml
2 tsk torkad timjan
1 tsk salt
svartpeppar

Kantarellstuvning
500 g kantareller
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk rapsolja
1 msk vetemjöl
1 ½ dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
2 dl riven smakrik ost, t ex mjölkfri
2 msk finhackad persilja
½ tsk salt
svartpeppar



Pajskal
1. Tärna margarinet.
2. Mixa ihop margarin, vetemjöl och salt till en grynig massa eller nyp ihop med fingrarna.
3. Häll ner vattnet och arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg. Knåda inte.
4. Plasta in degen och låt vila i kylskåpet i 30 minuter eller längre.
5. Kavla ut degen till en stor rundel på ett mjölat bakbord. Den ska bli ca 3 mm tunn.
6. Klä pajformen med degen. Pricka med en gaffel och pressa ner ett bakplåtspapper eller ark aluminiumfolie i formen. Fyll på med torkade ärtor, detta för att degen inte ska puffa upp.
7. Grädda pajskalet på 225 grader i 8 minuter. Ta ut pajen och lyft bort arket med ärtorna. Ställ in pajen och grädda i ytterligare 8 minuter.

Fyllning
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Fräs gul lök, vitlök och paprika i oljan tills löken mjuknar och blir lätt transparent.
3. Rör ner färsen och låt fräsa med i 2 minuter.
4. Rör ner tomatpuré, krossade tomater och oregano. Smaka av med salt och peppar.
5. Sprid ut färsfyllningen i det förgräddade pajskalet. Bred ut kantarellstuvning och grädda i ca 20 minuter eller tills pajen har fått fint med färg.

Kantarellstuvning
1. Skiva kantarellerna och stek dem i en torr stekpanna tills de har släppt sin vätska.
2. Rör ner gul lök, vitlök och rapsolja. Låt steka tills svamp och lök har fått ordentligt med färg.
3. Strö över vetemjöl och häll på grädden. Låt puttra på tills såsen tjocknar. Rör ner riven ost och finhackad persilja. Smaka av med salt och peppar. 4. Häll över allt i en skål och låt svalna.