Äppelpaj med smördeg och mandelkräm

Äpplen är i säsong och äppelpaj ska det bli! Här kommer en enkel paj med smördeg, mandelkräm och äpplen!

Tänk dig att du tar en croissant, fyller den med insidan av en semla och toppar med en äppelpaj. Det är exakt vad du kommer känna när du biter ner i den här desserten. Sugen? Allt annat än ett rungande ”ja” som svar på den frågan är som ett slag i ansiktet på en croissantälskande, semmel­ dyrkande, äppelpajscraveande kille som jag.

Psst… här är fyllningen inspirerad av gammeldags potatismazariner, där av den kokta potatisen.

Vegomenyer

Det här receptet är från Mattias Kristianssons kokbok Vegomenyer. En bok fylld med helt vegetariska trerätters menyer.

Godaste äppelpajen?

Alla har sina åsikter om den bästa äppelpajen. Är det en knäckig äppelpaj? Amerikansk äppelpaj? Smulpaj med äpplen? Jag tycker att den paj som bakas och äts är den bästa! Och gärna lite av alla ovan. Här har vi en maffig amerikansk variant.

Äppelpaj med kanel?

Äpple och kanel är en klassisk kombination. I just den här pajen har jag inte använt kanel, men du får mer än gärna göra ner 1 tsk mald kanel i mandelfyllningen.

Glutenfri äppelpaj

Den här pajen är superenkel att göra glutenfri eftersom pajskalet är gjort av smördeg. Det finns både vegansk och glutenfri smördeg i kyldisken. Leta efter Pop bakery!

Recept: Äppelpaj med smördeg och mandelkräm

4 portioner

1 rulle kyld smördeg

Fyllning
350 g mandelmassa, riven
100 g mjölkfritt smör, rumstempererat
200 g kokt potatis
1 dl grädde, t.ex. havre- eller sojagrädde
1⁄2 dl majsstärkelse
2 bittermandlar, rivna
3 äpplen, i tunna klyftor

Till servering
1⁄2 dl aprikossylt
florsocker
vispgrädde, t.ex. vispbar sojagrädde

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Tryck ner smördegen i en pajform med löstagbar kant. Pricka degen med en gaffel.
3. Förgrädda i 10 minuter.
4. Mixa ihop mandelmassa, smör, potatis, grädde, majsstärkelse och bittermandel i en matberedare. Häll ner i formen.
5. Lägg på äpplena i ett fint mönster. Grädda pajen i 30 minuter eller tills fyllningen har satt sig och äpplena fått färg.
6. Ta ut och låt svalna något.

Servering
1. Smält aprikossylten och pensla äpplena för extra fin glans. Pudra över florsocker och servera med en klick vispad grädde.