Vegetarisk Medelhavspaj med soltorkade tomater

Vegetarisk paj med smak av soltorkade tomater, rosmarin och oliver. Görs helt utan ägg och blir ännu godare med smulad fetaost över.

Vi älskar vegetariska pajer. De kan varieras i det oändliga med grönsaker, svamp, zucchini, broccoli eller annat mumsigt. Här har jag gått på inspiration från Medelhavet. Grunden är en färsfyllning gjord med sojafärs smaksatt med soltorkade tomater, oliver och rosmarin, men ta dig gärna friheten att variera med de smaker och grönsaker du gillar.

vegetarisk paj utan ägg

Vegetarisk paj utan ägg?

Jepp, det stämmer. I vissa pajer kan man ersätta äggstanning med tofu mixat med grädde eller mjölk, men här har vi bara gjort en tjock färssås med grädde som blir superbra.

vegetarisk paj med fetaost

Fetaost i din paj

Du kan toppa den färdiggräddade pajen med smulad fetast. Det finns flera växtbaserade alternativ i butikerna, eller så gör du din egen här.

vegetarisk paj med spenat

Variera din vegetariska paj

En vegetarisk paj går att variera i det oändliga. Med smaker som soltorkade tomater och oliver passar det superbra att vända ner stekt spenat eller svamp i fyllning.

Medelhavspaj, 6 portioner

Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör, t ex mjölkfritt
3 msk vatten

Pajfyllning
400 g sojafärs
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
5 soltorkade tomater, hackade
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk salt
1 dl riven ost, t ex mjölkfri
0,5 dl oliver, halverade
1 ask, 250 g, cocktailtomater, halverade

Pajdeg
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär smöret i mindre bitar och nyp ihop med mjölet i en bunke. När du har fått en hyfsat grynig massa tillsätter du vattnet och knådar snabbt ihop till en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylen i 30 minuter. Tryck sedan ut degen i en pajform. Pricka med en gaffel och förgrädda i 8 minuter.

Pajfyllning
Stek sojafärsen i lite olja. Låt löken steka med i några minuter. När löken har mjuknat och fått lite färg till­sätter du grädden och låter koka in. Rör ner de soltorkade tomaterna tillsam­mans med rosmarin och salt.
Häll ner pajfyllningen i det förgräddade pajskalet. Riv osten och strö den över fyll­ningen. Sprid ut oliver och tomater över osten. Grädda pajen i 25 minuter eller tills osten har smält och fått fin färg. Servera pajen varm, ljummen eller kall.