Det är långt ifrån säkert att det vin du häller upp från fina flaskan enbart innehåller jäst druvjuice. Och vegetarisk!? Tänk igen!

26 okt 2017

Det här är en del av en längre artikel som vi publicerade i VEGOs specialnummer VEGO & Vin, finns ute i butik till den 12 december. :-D

Text: Anna-Maria Stawreberg

Sannolikheten är nämligen relativt stor att ditt vin innehåller rester av äggvita, fiskrester, andra animaliska produkter och/eller kemikalier.
– För vanliga viner, som inte är ekologiska, naturviner eller biodynamiska, är det tillåtet att använda upp till 60 olika kemikalier och processer för att påverka vinets smak, arom och egenskaper, säger Rudolf Sillén på ExpertWine Naturvin.

Klarningen ställer till det
Om skälet för att dricka naturvin och/eller veganvin från början handlade om ett intresse för hälsan har numera fokus ändrats. Numera är den vanligaste konsumenten en vinintresserad person under 50, pigg på att testa något nytt och dessutom väldigt påläst.
Björn Wittmark på Giertz vinimport, som är marknadsledande leverantör av ekologiska viner i Sverige, har under senare år märkt att intresset för veganvänliga viner har ökat rejält.
– Veganrörelsen har blivit starkare, och det har på senare år tillkommit certifieringar som garanterar att vinet varken innehåller ägg, mejeriprodukter eller gelatin från fläsk eller fisk, säger Björn Wittmark.

Det är alltså inte bara kemikalierester som man kan hitta i flaskan på vinhyllan. Och det spelar egentligen ingen roll om flaskan kostar 70 eller 700 kronor. Så länge vinet inte är certifierat finns det inga garantier för att vinet inte innehåller animaliska produkter som äggvita, skummjölkspulver, krossade snäckskal, gelatin från gris eller torkad fiskblåsa.
De här produkterna stoppas i vinet för att det ska klarna, det vill säga för att vinet inte ska bli grumligt. De grumliga slöjorna består av proteiner som har uppstått under jäsningen och för att det ska se mer aptitligt ut tillsätts olika ämnen för att få det att klarna.
Sedan 2014 finns det en lag om att det ska finnas en tydlig innehållsförteckning på vinflaskor som säljs inom EU.

Klarna vinet på veganskt vis

Eftersom det finns andra sätt att klarna vinet på än att hälla i animaliska produkter finns det alltså goda möjligheter att hitta ett riktigt gott veganvänligt vin. Genom att tillsätta ärtprotein eller den vulkaniska leran bentonit får man samma effekt. Det går också att använda så kallad naturlig sedimentering, där man låter vinet lagras en period på en tank eller ett fat och därefter filtreras.
– Vin som är ”vegan friendly” har blivit ett begrepp, Vi har därför frågat alla våra producenter om de använder animaliska produkter i vinframställningen och sedan har vi märkt vinerna som inte har några animaliska tillsatser som ”veganvänliga”, förklarar Björn Wittmark.

Relaterade artiklar