Vilka hälsoeffekter har chiafrön?

Lika antioxidantrikt som blåbär, glutenfritt och maxat med omega-3 – låter det för bra för att vara sant? VEGO lär dig allt du behöver veta om chiafrön!

I butik, på cafét eller ute på krogen – i dag syns chiafrön mer eller mindre överallt. Men trots sin popularitet har de svarta små fröna inte funnits i Sverige särskilt länge och bär därför på en hel del frågetecken.

En hälsoskjuts

Chiafrön är, likt många andra fröer, rikt på omega-3, fibrer, selen, järn och kalcium. Fröet (som kommer från en planta med det latinska namnet Salvia hispanica) tillhör Lamiaceae-släktet (samma som kryddfavoriterna mynta, oregano, timjan och salvia) och växer främst i Mexiko och Guatemala. Chiafrön har ett häpnadsväckande näringsinnehåll av högvärdigt protein, essentiella fettsyror och kostfibrer. Fröet kan variera i färg (men är främst svarta, vita, röda eller bruna) men är sig likt i smak och konsistens. Många kallar chiafrön för ett superfrö då det, trots sin lilla volym, har ett så högt näringsvärde, men eftersom det är så pass nytt här i Sverige har det ifrågasatts.

Bjud på en tropisk chiapudding!

Chiapudding
Chiapudding är perfekt tillsammans med färska bär!

Vad är lagom?

Chiafrön räknas, enligt Livsmedelsverket, till ett av de nya livsmedel som finns på marknaden. Med det menas att fröet inte har ätits i tillräckligt stor utsträckning i vårt land, och därför måste säkerhetsvärderas innan det får göras tillgängligt för allmänheten. Detta görs för att ingen ska ta skada av något som man inte än vet hur det påverkar oss eller våra kroppar. Enligt den EU-lag som finns (om så kallade nya livsmedel) ska sådant som vi inte ätit i särskilt stor utsträckning helt enkelt granskas och godkännas innan det får säljas. Chiafrön är godkänt av den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, där det bedöms att vi kan äta chiafrön i små mängder utan negativ effekt på hälsan. Större mängder har ännu inte studerats men risk för allergi är hittills väldigt ovanligt.

Magmagi

När du äter chiafrön får du automatiskt i dig nyttiga kostfibrer. En matsked motsvarar cirka fem gram fibrer. Fibrer fungerar som bränsle för de goda bakterierna i dina tarmar, vilket i sin tur ger dig bättre matsmältning. Dessutom gör fiberrik kost att du känner dig mätt länge.

Något som fibrer också är expert på är att stabilisera kroppens blodsocker. Med det sagt är det viktigt att känna in sin egen kropp. För mycket fibrer kan för de flesta ge upphov till att man får problem med magen, även om fibrer i sig anses bra. Så se till att äta chiafrön med måtta så du slipper bli förstoppad, få diarré eller uppsvälld mage. Drick även vatten till fiberrik kost, det hjälper fibrerna att ta sig igenom ditt matsmältningssystem. Har du besvär med någon inflammatorisk tarmsjukdom eller Crohns sjukdom bör du undvika chiafrön eller rådfråga en läkare.

Läs mer om vitaminer som är bra att ha koll på som vegetarian!

Rikt på Omega-3

Chiafrön är en av de bästa källorna till vegetabilisk omega-3. Omega-3 är avgörande för att vår kropp ska bibehålla sin funktionalitet och stärker både immunförsvaret och nervsystemet. Däremot vinner dessvärre den omega-3 som kommer från animalier (till exempel från fet fisk) då kroppen föredrar den. Men med kunskap och information om hur kroppen fungerar kan de med vegan- eller vegetarisk kost klara sig fint utan animaliska tillägg.

Börja din dag med overnight apple oats

Chiafrön frukost
Toppa din chiapudding med din favoritmusli!

Starka ben

Chaifröet fortsätter att imponera. Rikt på kalcium gör det även ett gediget jobb för skelettet. En matsked innehåller sex procent av det kalcium som man behöver få i sig varje dag. Fosfor och magnesium, som även de gömmer sig i superfröet, hjälper också till att stärka skelettet. Undviker du mejeriprodukter, är laktosintolerant eller vegan kan det vara klokt att äta chiafrön titt som tätt, då just mejeriprodukter annars brukar ses som en stor kalciumkälla. 

Förutom kalcium är chiafrön proppfullt med antioxidanter. De skyddar fettet som finns i fröet och våra kroppar mot fria radikaler. Det förstärker även immunförsvaret och är ungefär lika antioxidantrikt som blåbär.

Chiapudding med banan och jordgubb

Med full potential

Chiafrön innehåller fytin, ett ämne som gör det lite svårare för kroppen att ta upp de hälsosamma vitaminer och mineraler fröet är byggt på. För att gå runt problemet kan man odla groddar av chiafrön – då bryts fytinet ner och vips blir det enklare för kroppen att tillgodose dess fulla potential. Att odla groddar av chiafrön är enkelt, gör på samma sätt som för krasse. Efter bara några dagar blir det till en perfekt topping att addera till frukostmackan eller kvällssoppan! Förutom groddar finns andra enkla tillvägagångsätt att tillaga dina chiafrön. Gör en god chiapudding på havre- eller mandelmjölk med bärpuré och krossade nötter eller en smarrig gröt att kickstarta dagen med – chiafrön fungerar även utmärkt i bröd, kakor, pannkaka och smoothies. Undvik att äta för stor mänga av fröna som de är och direkt skölja ner med vatten, då finns det risk för att de sväller på väg ner i matstrupen.

Förvara på rätt sätt

Dina chiafrön håller länge och trivs bra i rumstemperatur och kan därför bo i ditt skafferi eller på köksbänken i en tätt försluten förpackning. Bäst trivs de i varma klimat, så att odla hemma i svala Sverige är inte helt optimalt (men det går med tid och energi!).

Lyxig chiapudding med choklad!

Så gör du chiapudding

Chiafrön finns att köpa i de flesta livsmedelsbutiker. Det finns även att beställa hem online. Se till att dina frön först får tid att svälla. De ska blandas med valfri mjölk (havre-, mandel- eller hasselnötsdryck ger söt och len smak) i en skål, för att sedan ställas svalt i kylen. Låt de ligga minst 30 minuter (men gärna över natten). Rör om efter cirka 15 minuter. För extra sötma, addera lite vaniljsocker. Servera med färska bär, syrlig puré eller med en klick matyoghurt och rostad müsli.

Tarmfloran – 100 biljoner bakterier kan inte ha fel