Vegetarisk zucchinifalafel i pitabröd

Frasig vegetarisk falafel med zucchini som inte bara ger smak utan även vacker färg. Goda i pitabröd med tahinisås och grönsaker.

Jag älskar falafel och tycker att det är bland de mest kompletta rätterna som finns. Det är frasigt friterade kikärtsbollar som är försvinnande goda när de är nygjorda. Jag gillar att servera falafel i bröd tillsammans med goda tillbehör, men du väljer själv det. Här har jag dock gjort en enkel variant på falafel. Det är fortfarande kikärter i grunden men jag la till zucchini som gör den krispig på utsidan men lite saftig och härlig på insidan. Den får dessutom fint med färg.

falafel

Vad är falafel?

Falafel är frasiga bollar gjorda på kikärter. Först blötlägger man kikärterna, sen maler eller mixar dem fint. Efter det smaksätts det med kryddor och ibland färska örter. Avslutningsvis formar du smeten till bollar och friterar gyllene i olja. ”Originalfalafeln” tameya görs istället på torkade bondbönor istället för kikärter.

falafel

Äkta falafel

Jag är själv från Malmö och halvt uppvuxen på falafel. Det är en vegetarisk favorit även för andra som inte är vegetarianer och veganer. Falafel är något som är ruskigt gott om det görs rätt och det är faktiskt inte så svårt som man kan tro. Jag har tagit fram ett recept på äkta falafel här.

falafel

Falafel på kokta kikärter

I klassisk falafel så använder man sig av blötlagda kikärter som inte kokas. Här har jag dock använt mig av konserverade vilket är en smidig genväg. Vill du testa att göra en mer äkta falafel fast med färdigkokta kikärter skulle jag kolla in det här receptet på vår enkla falafel.

falafel

Tillbehör till falafel

Du kan självklart ha de tillbehör du vill till falafel, men om du tänker en klassisk falafelrulle så har man en enkel tahinisås, sallad, fefferoni, vitlökssås, stark sås och gärna lite friterad aubergine om du frågar mig.

Till den här zucchinifalafeln har vi just en sallad och enkel tahinisås.

Recept: Vegetarisk zucchinifalafel i pitabröd

4 portioner

Zucchinifalafel
1 burk kikärter à 400 g
1 zucchini, ca 300 g
1 rödlök
2,5 dl brödsmulor
0,5 dl majsstärkelse
2 msk olivolja
1 tsk salt
olivolja att steka i

Tahinisås
1 vitlöksklyfta
1 dl tahini
1 dl vatten
2 msk olivolja
1 citron, saften
0,5 tsk salt

Till servering
8 pitabröd
sallad
grönsaker

Falafel
1. Sila av spadet från kikärterna. Skölj dem i vatten och låt rinna av. Häll sedan ner dem i en matberedare och mixa fint. Skrapa ner i en skål med en slickepott.
2. Riv zucchinin fint. Krama ut så mycket vätska du bara kan med händerna, så att rivet blir lite torrare. Häll ner i skålen med kikärterna.
3. Hacka rödlöken fint och vänd ner i skålen tillsammans med brödsmulor, majsstärkelse, olivolja och salt. Blanda väl och forma sedan till runda bollar.
4. Stek gyllenbruna i lite olja tills alla falaflar har fått fint med färg.

Tahinisås
1. Pressa ner vitlöksklyftan i en skål.
2. Pressa citronen.Vispa ner tahini, vatten, olivolja, citronsaft och salt. Du kan även använda stavmixer. Klart!
3. Värm pitabröden och fyll med zucchinifalafel, tahinisås, sallad och grönsaker.