Vegetarisk tofukebab

Tofu är perfekt att ersätta kyckling med eftersom den går att variera i oändlighet. Tofu smakar inte så mycket i sig men ääälskar kryddor, så var inte blyg. Här har jag gjort en vegetarisk variant av kycklingkebab med alla smaker vi älskar.

Recept: Vegetarisk tofukebab

4 portioner

Tofukebab
500 g fast tofu
½ dl rapsolja
2 tsk spiskummin
2 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad oregano
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
salt

Picklad rödlök

1 dl vatten
½ dl strösocker
1 ½ msk ättiksprit (12 %)
2 rödlökar, tunt skivade

Yoghurtsås med gurka
1 gurka, fint riven
½ tsk salt
3 dl crème fraiche eller naturell yoghurt, t ex soja- eller havrebaserad
2 vitlöksklyftor, rivna
2 tsk torkad mynta
salt


Till servering
pitabröd
salladsblad
rädisor, tunt skivade

Tofukebab
1. Strimla tofun fint. Jag gillar att hyvla den med en osthyvel eller mandolin, men du kan även använda en vass kniv.
2. Blanda rapsoljan med alla kryddor i en skål. Vänd ner tofustrimlorna och blanda väl. Låt gärna marinera i 30 minuter eller längre.
3. Stek tofun gyllene i en het stekpanna.

Picklad rödlök
1. Koka upp vatten, strösocker och ättiksprit.
2. Lägg ner rödlöken i en glasburk och häll på den heta lagen. Låt allt svalna.

Yoghurtsås med gurka
1. Blanda gurka och salt i ett durkslag. Låt stå i 15 minuter. Pressa sedan ut så mycket vätska du bara kan.
2. Blanda gurkan med övriga ingredienser. Låt stå i 10 minuter innan servering.

Servering
Fyll värma bröd med tofukebab, yoghurtsås, picklad rödlök, salladsblad och rädisor.