Vegetarisk tandoori-”kyckling”

Tandoorikyckling är de där röda bitarna du hittar på indiska restauranger. Här kommer en helt vegetarisk variant.


Du har säkert sett de illröda kycklingbitarna på indiska restauranger. Tandoori syftar på att den tillagas i en speciell ugn, en tandoor. Här kommer en helt veganiserad variant gjord med sojabitar. Den röda färgen kommer dels från chili, men främst från röd livsmedelsfärg. Du kan servera den med lite vad som helst, men traditionellt hålls det enkelt med något tunnbröd och kanske en raita.

Green India

Det här receptet kommer från Mattias och Amans kokbok Green India – indisk vegomat från grunden. En fantastisk bok för dig som älskar vegetarisk indisk mat. Köp den på Adlibris eller Bokus.

Hur äts tandoori?

Tandoorikyckling serveras väldigt enkelt med skivad rödlök och nån raita. Till har man ofta roti/chapti, det indiska tunnbrödet, som man äter bitarna med.

Vegetarisk tandoori-”kyckling”

4 portioner

Marinad
1 1⁄2 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1 msk riven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk chilipulver eller starkt paprikapulver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk garam masala
1 lime, saften
2 msk rapsolja
ev. röd livsmedelsfärg
1 tsk salt
svartpeppar
400 g vegobitar, t ex sojabitar eller tofu

Servering
roti/chapati eller naan
skivad lök
valfri raita

  1. Blanda ihop samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
  2. Vänd ner vegobitarna och låt marinera i minst 30 minuter.
  3. Stek vegobitarna i lite olja så att de får fint med färg.
  4. Servera med ris eller naan, skivad lök och gärna en raita.