Vegetarisk Svampskav med potatispuré

Den här middagen brukar jag ofta vända mig till när jag vill ha något som är ordentligt värmande och mättande och som samtidigt producerar bra matlådor och är enkelt att laga.

Recept och foto: Annie Månsson

Vegomat

I boken Vegomat (Semic förlag) av Madeleine Landley så bjuds det på en galet stor variation av vegetariska och veganska rätter. Här finns grytor och krämig pasta, biffar och gratänger. Mycket vardagsmat med lite guldkant i form av mycket smak.

Recept: Vegetarisk Svampskav med potatispuré

4 portioner

Potatispuré
1 kg mjölig potatis
1 liter vatten
1 ½ msk salt
2 dl grädde, t ex havre- eller sojabaserad
1 dl mjölk, t ex osötad soja- eller havremjölk
100 g smör, t ex mjölkfritt

Svampskav
250 g skogschampinjoner och/eller kantareller
1 gul lök
1 msk smör, t ex mjölkfritt
salt
2 msk neutral rapsolja
400 g vegofärs
5 dl valfri grädde, t ex havre- eller sojabaserad
1 ½ msk kantarellfond
2 msk svartvinbärsgelé eller rårörda lingon
4 enbär, krossade
färskmalen svartpeppar

rårörda lingon


1. Skala potatis och lägg i en kastrull med kallt vatten. Häll ut vattnet och fyll på med 1 liter nytt vatten. Ha i salt. Koka tills potatisen är mjuk, i ungefär 15–20 minuter.
2. Fortsätt med resten av maten under tiden. När potatisen är klar: häll av den i ett durkslag. Värm grädde, mjölk och smör i potatiskastrullen och pressa över potatisen med en potatispress. Vänd runt den pressade potatisen i vätskan så att den bildar en slät puré. Låt stå under lock om purén hinner bli klar före resten av maten.
3. Rensa och hacka upp svampen i mindre delar. Stek ur svampen på vätska i en torr stor panna på hög till medellåg värme. Skala och finhacka lök under tiden. När svampen har krympt: ha i smör och lök och stek tills löken blir mjuk. Salta lätt. Häll av på en tallrik och ställ åt sidan.
4. Torka eventuellt ur pannan på lösa lökbitar och tillsätt rejält med rapsolja. Stek vegofärs på hög värme i ungefär 5 minuter eller tills färsen blir lätt krispig. Sänk värmen och häll tillbaka svampen. Häll i grädde och smaksätt med kantarellfond, svartvinbärsgelé, krossade enbär och färskmalen svartpeppar. Låt det stå och puttra ungefär 3 minuter och smaka av – ibland behövs det mer fond eller salt.
5. Servera med potatispuré och rårörda lingon.