Vegetarisk pissaladière – fransk lökpizza med oliver

Pissaladière är en fransk pizza toppad med karamelliserad lök och oliver. Läcker som förrätt eller drinktilltugg.

Recept: Vegetarisk pissaladière

1 plåt, 8–10 portioner

Löktopping
6 stora gula lökar, 800–900 g
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
0,5 tsk salt
svartpeppar
en nypa strösocker
1 smulat lagerblad
0,5 tsk torkad timjan

Deg
25 g (0,5 paket) jäst
3 dl vatten, ljummet
0,5 dl olivolja
1 tsk salt
7 dl vetemjöl special
1 dl svarta oliver

Löktopping
1. Skiva gul lök och vitlök fint. Fräs i olivoljan tills allt har blivit mjukt och lätt transparent. Det tar i alla fall 15 minuter.
2. Strö över salt, svartpeppar, strösocker, lagerblad och timjan. Låt fräsa i ytterligare 15 minuter tills löken börjar få lite färg.

Deg
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med ljummet vatten.
2. Tillsätt olivolja, salt och nästan allt vetemjöl och kör i 5 minuter i en hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Om degen känns för lös tillsätter du resten av vetemjölet. Täck bunken med en kökshandduk och låt degen jäsa i 40 minuter.
3. Kavla ut degen tunt och lägg den på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
4. Strö över löktoppingen och oliverna och pensla kanten med olivolja.
5. Grädda pissaladièren i 225 grader i cirka 10 minuter.