Vegetarisk pad thai

Här kommer en thailändsk klassiker, helt vegetarisk och så autentisk det går. En smakrik nudelwok med tofu du bara måste testa.

I samarbete med J.A Sundqvist

Jag vill så gärna lära mig att laga klassiker så autentiskt det bara går, även när jag vegofierar dem. Thailändsk pad thai är en sån rätt som man ser folk göra lite hur som helst. Det läggs till och dras ifrån tills det blir som vilken nudelrätt som helst. Jag använde mig av vegetarisk fisksås som du hittar i asiatiska butiker för att få den där salta, syrliga och umamifyllda smaken. Tamarindpasta är en annan klassisk ingrediens som bidrar med både syra och sötma. Jag använde salladslök istället för kinesisk gräslök, men det är annars sådant du hittar i asiatiska butiker.

Här kommer i alla fall ett recept som försöker närma sig en autentisk pad thai så gott det går och som blev ruskigt god om jag får säga det själv.

Wok från Scanpan

Jag har velat köpa en wokpanna så länge, både till asiatiska rätter (inte minst nudelrätter som jag är besatt av) men även för indiska rätter. Den här wokpannan från Scanpan kommer från deras serie TechnIQ. Ytan är lite som en gjutjärnspanna men den har samma egenskaper som en non-stick-panna. Superenkel att laga mat med och lika enkel att rengöra.

Pad thai

Pad thai är en thailändsk klassiker och som på gatorna i Thailand inte är så vegetariskt med allt från torkade räkskal, ägg och kyckling. Men den går självklart att göra vego på flera sätt. Här har vi ett annat recept med panerat och friterad tofu som också är ruskigt gott.

Vegetarisk fisksås

Jepp, det finns faktiskt! Den smakar lika ”unket” som vanlig fisksås men är helt vegansk. Salt och full med umami. Du hittar den i asiatiska butiker eller på nätet, bland annat här. Annars kan du ersätta med ljus sojasås för sälta och limesaft för syra.

Recept: Vegetarisk pad thai

4 portioner

3 msk vegetarisk fisksås eller 2 msk sojasås + 1 msk limesaft
3 msk tamarindpasta
1 msk limesaft
2-3 msk strösocker
1 msk paprikapulver

2 msk rapsolja
2 schalottenlökar, skivade
2 vitlöksklyftor, finhackade
platta risnudlar för 4 personer, blötlagda i ca 1 timme
250 g fast tofu (gärna marinerad), i bitar
3 dl böngroddar
4 salladslökar, skurna på snedden
0,5 dl hackade jordnötter

Servering
finhackade jordnötter
limeklyftor

  1. Rör ihop vegetarisk fisksås, tamarindpasta, limesaft, strösocker och paprikapulver.
  2. Hetta upp oljan i woken (eller stekpannan) och fräs sedan schalottenlök och vitlök i 30 sekunder.
  3. Rör ner tofun och låt fräsa med i någon minut tills den får lite färg.
  4. Rör ner de blötlagda nudlarna och låt lite av vätskan från blötläggningen följa med. Häll på såsen du blandade ihop i början och fortsätta sedan med att vända runt nudlarna. På så sätt ångas de klart av ångorna från vatten och sås. Tillsätt eventuellt någon matsked vatten om du känner att det behövs.
  5. När nudlarna börjar bli klara vänder du ner böngroddar, salladslök och jordnötter. När allt är blandat så serverar du på direkten med extra jordnötter och limesaft.