Recept och foto: Karoline Jönsson
Recept: Vegetarisk kung pao tofu
4 portioner
4 dl ris
400 g fast tofu
2 röda paprikor
2 nävar gröna bönor (ca 250 g)
3 vitlöksklyftor
1 tumstor bit ingefära
1 dl jordnötter
Sås
2 dl vatten
1 dl japansk soja
3⁄4 dl hoisinsås
1 msk sesamolja
1 msk rödvinsvinäger
1 msk agavesirap eller annan ljus sirap
1 tsk hel sichuanpeppar, mortlad
1 msk majsstärkelse
1. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Skär tofu och paprika i strimlor. Dela bönorna på mitten så att de inte är så långa och skär bort fästet.
3. Stek tofun med olja i en stekpanna tills den är gyllene på båda sidor.
4. Vispa under tiden ihop ingredienserna till såsen. 5. Tillsätt paprika och gröna bönor till pannan och fräs ett par minuter. Riv ner vitlök och ingefära. Tillsätt även jordnötter och fräs ytterligare en minut.
6. Häll i såsen och låt den sjuda ett par minuter. Servera med riset.