Det säger vi utan att vara några särskilt äventyrliga typer som ytterst sällan är på utflykt på platser utan mikro. Men ändå! Den här mackan går utmärkt att äta kall, den blir godare ju längre den ligger och går utmärkt att ha med sig i folie eller papper vilket minimerar utrymmet i ryggan!
I kokboken Vegansk matlåda (Mondial förlag) delar Emma och Amelia Oller Westerberg med sig av enkel och galet god mat, perfekt för matlådan. Det är varierat, billigt och med influenser från hela världen. Perfekt för redan frälsta samt för nya i vegovärlden som söker smarrig vardagsmat.
Recept: Emma och Amelia Oller Westerberg Foto: Ulrika Ekblom
4 stora eller 8 små
ca 150 g sojakött (vi använde Oumph The Chunk)
rapsolja till stekning
1 msk curry
1 tsk gurkmeja
1 msk paprikapulver
1 tsk grillkrydda
en nypa chilipulver
1 ½ dl växtbaserad fraiche, t ex havre- eller sojabaserad
1 ½ dl vegansk majonnäs
1 grönt äpple
1 liten rödlök
½ röd paprika
1 msk citronsaft
salt
svartpeppar
bröd, exempelvis baguette
Övriga pålägg
roman- eller krispsallat
rödlök
paprika
1. Hetta upp en panna med olja och stek sojaköttet i hälften av curryn, hälften av gurkmejan och hälften av paprikapulvret. Strö över all grillkrydda och lite chilipulver. Salta och peppra. Ta av från värmen och låt det svalna.
2. Blanda fraiche och majonnäs med resten av curryn, gurkmejan och paprikapulvret.
3. Hacka äpple, rödlök och paprika fint och vänd ned i röran.
4. När sojaköttet svalnat, skär det i mindre bitar och vänd ned även dessa i röran.
5. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Justera eventuellt med mer curry och gurkmeja tills du får smakstyrkan och färgen du önskar. Förvara i kylskåp och låt gärna stå en stund innan servering.
6. Skär de grönsaker du vill ha på mackorna i skivor.
7. Lägg på curryröra och grönsaker på brödet och njut!