Det här är en mustig gryta med linser och kantareller som smakar underbart av höst och skog. Jag gillar att servera den med pressad potatis som suger upp all den härliga såsen, men kokt potatis eller ris går också prima. Kantarellgrytor är ett toppenexempel på vegetarisk rätter med en rik och fyllig smak. Om du inte gillar eller får tag på kantareller kan du blanda de svampsorter du tycker om.

Stekta kantareller
Kantareller tycker jag blir bäst om de först steks på. De kommer att minska i volym och om du tillsätter lite fett även få en fin färg. Blanda gärna olika trattisar för färg och smak. Det är också roligt att steka några kantareller extra att toppa den färdiga grytan med.

Kantarellgryta med lingon
Att använda lingonsylt i grytor ger en söt och fin smak som passar till höstiga smaker som svamp. Du kan även ta rårörda lingon om du har det hemma.

Vegetarisk kantarellgryta
Vissa gör kantarellgrytor på kött, men sånt sysslar inte vi med. Här har vi använt med kokta gröna linser, men du kan även vända ner kikärter, vita bönor eller andra linser också för den delen. Ja, även sojafärs är gott om du steker på den innan. En annan rätt med sojafärs och kantareller är den här skogspannan.
Recept: Vegetarisk kantarellgryta med lingon
4 portioner
½ liter kantareller
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk majsstärkelse
5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 msk ljus sojasås
1 tsk mörk sojasås
2 msk flytande kantarellfond
ca 6 dl kokta gröna linser (3 förpackningar)
2 msk lingonsylt
salt
svartpeppar
1. Stek kantarellerna i lite olja tills de har minskat i volym och fått fint med färg.
2. Tillsätt gul lök och vitlök och låt fräsa med tills löken mjuknar
3. Pudra över majsstärkelse och blanda runt. Häll sedan på grädde, sojasås och grönsaksfond. Koka upp och låt puttra på under omrörning till såsen tjocknar.
4. Vänd ner linserna och lingonsylten. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera med pressad potatis, kokt potatis eller ris.