Vegetarisk jordnötsgryta med pumpa

Den här smakrika grytan är Karolines variant av en västafrikansk gryta, mer anpassad efter våra svenska höstråvaror. Servera den med ris och gärna färsk koriander eller persilja.

Recept och foto: Karoline Jönsson

Recept: Vegetarisk jordnötsgryta med pumpa

4 portioner

2 gula lökar, tunt skivade
1 butternutsquash, skalad och tärnad
3 dl jordnötter
1 dl vatten
5 vitlöksklyftor, rivna
1 röd chili, hackad
½ dl tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 förpackning krossade tomater à 400 ml
4 dl vatten
400 g blandade kokta bönor
5-7 stora blad svartkål

  1. Fräs gul lök och pumpa i olja tills löken mjuknat.
  2. Lägg jordnötter, 1 dl vatten, vitlök och chili i en mixerskål och mixa till en grynig sås.
  3. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver till grytan och fräs under omrörning tills det börjar bränna i botten.
  4. Häll i jordnötssåsen och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt krossade tomater och vatten, låt koka upp och sänk sedan värmen så att grytan får sjuda i ca 50 minuter. Tillsätt bönorna de sista 15 minuterna.
  5. Ta bort nerven på svartkålen och bryt bladen i bitar, tillsätt dessa till grytan ett par minuter innan servering.