Vegetarisk ”butter chicken”

Butter chicken eller murg makhani är en favorit på alla indiska restauranger runt om i världen och här kommer en helt vegetarisk variant.

*I samarbete med Storytel*

Butter chicken är en indisk klassiker och en av de mest populära indiska rätterna. Det betyder ”smörkyckling” och är en dekadent, kryddig rätt som fullkomligt exploderar av smaker. För en vegetarisk variant kan du använda dig av sojabitar eller tofu och för en vegansk version är det bara att byta ut alla mejeriprodukter mot växtbaserade alternativ.

Storytel

Jag är ett stort fan av Storytel och både lyssnar på ljudböcker (speciellt när jag löptränar) eller när jag lagar mat. Jag har precis börjat läsa böcker med hjälp av deras Storytel Reader som är så himla smidig. Den är galet lätt att hålla i, jätteskön att läsa på och jag får till gång magiskt många böcker. Läs mer på www.storytel.com/vego eller ladda ner appen Storytel på direkten.

Prova Storytel gratis med Vego!

Storytel har så många böcker inom alla genrer oavsett om du är på jakt efter feelgood, spänning, fakta eller romantik. Testa gratis i 20 dagar, bara gå in på: www.storytel.com/vego.

Garam masala är en färdig kryddblandning du hittar i kryddhyllan.

Recept: Vegetarisk butter chicken

4 portioner

 

1 dl naturell yoghurt, t ex soja-, havre eller kokosyoghurt
3 vitlöksklyftor, pressade
1 msk riven färsk ingefära
2 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
1 tsk chilipulver
salt
500 g vegobitar, t ex sojabitar eller tofu
/tempeh



Sås
50 g smör, t ex växtbaserat
1 lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald garam masala
1 tsk chilipulver
1 burk krossade tomater à 400 ml
2 ½ dl grädde, t ex havregrädde
salt

Servering
kokt basmatiris eller chapati/roti

1. Blanda ihop samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
2. Vänd ner vegobitarna och blanda väl. Använder du tofu eller tempeh så låt marinera i minst 30 minuter, helst över natten. Använder du sojabitar kan du gå vidare till nästa steg på direkten.
3. Stek vegobitarna gyllene i generöst med olja.
4. Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs den gula löken tills den mjuknar.
5. Rör ner vitlök och ingefära och låt fräsa med tills även vitlöken har mjuknat.
6. Rör ner kryddor och låt fräsa med i en minut. Vänd sedan ner krossade tomater och grädde. Koka upp och låt puttra på i 15 minuter. Såsen ska mörkna i färg.
7. Vänd ner vegobitarna och smaka av med salt.
8. Servera med roti eller kokt ris.