Recept: Siri Barje Foto: Foto: Lennart Weibull

Vegan på 5 ingredienser
I Siri Barjes bok Vegan på 5 ingredienser (Bonnier Fakta) samsas recept på frukost, smårätter, huvudrätter och efterrätter.
Recept: Vegetarisk bouillabaisse med fänkål
4 portioner
1 stor fänkål
400 g småpotatis
1 paket (0,5 g) saffran
3 dl vegansk matlagningsgrädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 tetra färdigkokta linser, ca 380 g
Basvaror
4 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
1 msk vinäger
salt
svartpeppar
1. Skiva fänkålen och vitlöken, spara det gröna på fänkålen till servering.
2. Dela potatisen i halvor eller kvartar beroende på storlek, men de ska vara ganska små.
3. Stek potatis, fänkål och vitlök mjuka i oljan i någon minut.
4. Tillsätt saffran och salt, stek i några sekunder och häll sedan på grädde, vinäger och en skvätt vatten. Koka tills potatisen är mjuk. Smaka av med salt. Kanske får du fylla på med lite vatten så att det inte kokar torrt.
5. Skölj linserna ordentligt, vänd ned dem i grytan och låt det bli varmt.
6. Servera med fänkålsdillen.