Här kommer en klassisk fransk gryta i en helt vegansk tappning. Vegobitar, morötter, champinjoner och lök i en mustig sås. Bättre höstmat finns inte!

10 nov 2020

8 portioner NF Frys * [0,5 KG CO2e]
Min version av den här rätten föddes faktiskt av en slump under sportlovet 2015 när vi var nere i Skåne tillsammans med min sambos familj. När vi ses hela familjen är vi nästan 25 personer, varav vi som äter vego är i absolut minoritet, så det blir ofta kompromisser på alla möjliga sidor. Den här gången skulle de äta min svägerskas Boeuf Bourguignon, så vi vegos fick klara oss bäst vi kunde.
Jag och Emilie, som min svägerska heter, slog våra kloka huvuden ihop och på stående fot veganiserade jag hennes recept genom att byta ut köttet mot vegokött, baconet mot rökt tofu och justera kryddningen lite. Det blev oväntad magi. Tallrikarna slickades rent, receptet renskrevs och har sedan dess blivit det absolut mest lästa receptet på javligtgott.se. Helt galet! Jag kan konstatera att folk uppenbarligen gillar Boeuf, och att det kanske inte är så svårt att veganisera köttgrytor trots allt. Så å Sveriges alla framtida veganska köttgrytors vägnar vill jag skicka ett stort tack till Emilie. Bravo för ditt grundrecept! Det har inspirerat många goda middagar!

150 g rökt tofu
3 ½ msk vetemjöl
2 tsk torkad timjan
5 lagerblad
½ tsk kryddpeppar
4 msk tomatpuré
3 paket vegokött à 300 g, t.ex. Oumph the Chunk eller Pulled Vegme
5 dl gott rödvin
1 tsk råsocker
1 msk kinesisk soja
7 dl vatten
2 ½ msk mörk grönsaksfond
2 stora morötter
ca 15 små steklökar
500 g medelstora skogschampinjoner
2 vitlöksklyftor
1 dl hackad bladpersilja
salt
svartpeppar
rapsolja att steka i

Till servering
grönsallad
gott bröd
potatis

1. Skär den rökta tofun i små tärningar. Hetta upp en stor gryta med rikligt med rapsolja och stek tofun tills den blir knaprig. 
2. Rör ner mjöl, timjan, lagerblad, kryddpeppar och tomatpuré och blanda väl. Låt fräsa under omrörning så att tomatpurén och mjölet bryns lätt.
3. Tillsätt vegokött, salt, peppar, vin, socker, sojasås, vatten och grönsaksfond och låt koka under lock i 1 ½ timme på låg till medelvärme. Köttet behöver inte brynas, det förseglar bara fibrerna och gör att det inte blir lika mört.
4. Skala och skär morötterna i grova slantar, lägg dem i grytan och koka i ytterligare 10 minuter. 
5. Skala under tiden steklökarna, halvera champinjonerna och bryn dem tillsammans med vitlök samt lite salt och peppar. Rör ner dem i grytan och låt koka i 15 minuter till. Smaka av med salt och peppar och rör sist ner bladpersilja. Servera med en stor sallad, ett gott bröd och din favoritpotatis, gärna något som kan ta upp såsen.

 

Recept: Gustav Johansson Foto: Stefan Wettainen

I Gustav Johanssons bok Klassiska rätter på veganskt vis (Bonnier Fakta) hittar du veganiserade versioner av klassiska rätter från hela världen. Mat som tar hänsyn till miljö, djur och klimat. Och som smakar gott förstås. Bilderna är för övrigt förödande inbjudande. Ett måste för matälskaren!