Mega vego
Mega vego (Ordfront förlag) är lite av en best of av Sara Asks och Lisa Bjärbos tidigare böcker ”Mera vego” och ”Ännu mera vego”, plus ett gäng nya recept. Allt är superinspirerande för de som redan äter vegetariskt och veganskt eller som vill äta mer vego. Barnvänligt, varierat, inspirerande och med en hög tips och tricks.
4 portioner
4 schalottenlökar, tunt skivade
1 limefrukt, tunt skivad
1 röd chilifrukt, finhackad
50 g färsk spenat
150 g färska böngroddar eller sockerärtor, skurna på snedden
3 dl kokta svarta bönor eller gröna linser
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk finhackad ingefära
1-2 tsk röd currypasta (thailändsk)
rapsolja att fräsa i
1 burk kokosmjölk à 400 ml
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1-2 msk japansk sojasås
ca 175 g nudlar
300 g fast, naturell tofu
0,75 dl potatismjöl eller majsstärkelse
0,5 tsk salt
0,5 tsk torkad dragon
1 tsk gurkmeja, kan uteslutas
rapsolja att steka i
färsk koriander eller thaibasilika
1. Ställ fram lök, lime, chilihack, spenat, böngroddar/sockerärtor och bönor på bordet.
2. Hetta upp olja i en kastrull. Fräs vitlök, ingefära och currypasta någon minut. Se till att ”mosa ut” currypastan så att den bubblar och börjar dofta gott.
3. Tillsätt kokosmjölk och rör om. Tillsätt vatten och buljongtärning och låt koka upp. Smaka av med sojasås och ställ åt sidan under lock.
4. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen, men ta av dem när en halv minut kvarstår. Häll av vattnet och ställ fram på bordet.
5. Skär tofun i tärningar. Vänd i potatismjöl blandat med salt och kryddor. Hetta upp olja i en stekpanna och stek tofun frasig. Snåla inte med oljan. Ställ fram tofun på bordet.
6. Låt alla fylla sina soppskålar med de tillbehör de gillar (vänta med tofun). Rör om i soppspadet och häll över varje soppskål. Låt dra ett par minuter. Toppa med frasig tofu, koriander och chilihack.