Fiskfri fiskgratäng! Den här favoriten innehåller genialiskt hyvlad tofu, en krämig sås med vegetarisk kaviar och gratinerad potatismos. Mums!

3 Dec 2019

4 portioner

Fyllning
4 schalottenlökar, finhackade
1 burk kronärtskockshjärtan
400 g fast tofu, hyvlad
1 tsk bortlade fänkålsfrön
0,5 tsk salt
vitpeppar

Vitvinssås
2 msk mjölkfritt smör
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl vitt vin
3 dl vatten
1 buljongtärning
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
0,5 dl Vegiar (vegetarisk kaviar på tub)
2 msk citronsaft
0,5 dl finhackad färsk dill
eventuellt mer salt
vitpeppar

Potatismos
800 g mjölig potatis
2 msk mjölkfritt smör 1 dl grädde, t ex soja- eller
havregrädde
0,5 tsk salt
svartpeppar
muskotnöt

Fyllning
1. Fräs löken i lite olivolja tills de mjuknar och släpper sin vätska.
2. Skär kronärtskockshjärtan och skiva tofun fint eller använd en osthyvel. Rör ner i löken och tillsammans med fänkålsfrön, salt och vitpeppar. Låt allt steka i två minuter. Sprid sedan ut i en gratängform.

Vitvinssås
1. Smält smöret i en kastrull.
2. Vispa ner vetemjölet och låt bubbla i en minut. Vispa ner det vita vinet och låt det nästan koka in helt. Fortsätt att vispa och tillsätt vatten, buljongtärning, grädde och citronsaft.
3. Låt koka upp och sjud tills såsen tjocknar. Rör ner dill, eventuellt mer salt och vitpeppar.

Potatismos
1. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och vispa sönder den med en elvisp.
2. Fortsätt att vispa samtidigt som du tillsätter smör, grädde, salt, svartpeppar och riven muskotnöt. Vispa i någon minut så att du får ett riktigt fluffigt mos. Spritsa små klickar mos runt kanten på gratängformen.
3. Fyll med vitvinssås och gratinera sedan gratängen i 225 grader i 15 minuter eller tills potatisen har fått färg.