Annons
Cape Ad

Vegansk fetaost på tofu

Den här ”fetaosten” är superenkel att göra och får samma härliga sälta och syra som klassisk feta. Tricket är att mixa sönder den och blanda med kryddor, för att sedan låta ligga och mogna i kylskåpet.

Perfekt till sommarens bufféer, grillfester och sallader.

Mjölksyra – Lactic acid
Mjölksyra utvinns ur rörsocker och ger syra till växtbaserade mejeriprodukter. Den fungerar utmärkt i både kall och varm vätska. Den ersätter här citronsaft och blir enastående tillsammans med en mindre mängd näringsjäst. Du hittar mjölksyra bland annat på kitchenlab.se för 90 kr.

Fetaost, 200 g

½ tsk vitlökspulver
½ tsk lökpulver
1 tsk näringsjäst
1 krm basilika
1 krm mejram
1 krm oregano
1 tsk mjölksyra (se tipsruta) eller ½ msk citronsaft
1 tsk salt
2 msk kokosolja, neutral smak
200 g fast tofu
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk olivolja

1. Mixa vitlökspulver, lökpulver, näringsjäst, basilika, mejram, oregano, mjölksyra och salt i en kryddkvarn eller mortel.
2. Smält kokosoljan i mikron eller på låg värme på spisen.
3. Lägg tofun mellan två hushållspapper och pressa med lätt hand så att överskottsvätskan pressas ut. Bryt tofun i bitar och lägg i en blender eller matberedare. Tillsätt kryddblandningen och mixa tofun slät.
4. Avsluta med att mixa ner kokosolja, äppelcidervinäger och olivolja. Använder du citronsaft i stället för mjölksyra mixar du ner den också.
5. Lägg en ostduk eller mjuk tunn kökshandduk i en rektangulär form som mäter ca 6 x 8 cm och skopa ner tofusmeten. Platta till och jämna till ytan.
6. Plasta in allt och ställ in i kylen i två dygn för att mogna i smaken.
7. Efter två dagar kan du vända ut osten och plasta in på nytt. Den håller sig i ca 1 vecka i kylskåpet.

Recept och foto: Tina Mejri