Annons
Cape Ad

Vegansk Dammsugarkladdkaka

Frida Svanberg aka. Fridas vegobak gör helt magiskt goda bakverk. Hon blandar allt vi gillar i de mest kreativa och söta kreationerna.

Det här är ett recept från Fridas vegobak som jag har velat prova sååå länge. Och du… det var helt magiskt. Jag älskar ju dammsugare och i kombination med en seg kladdkaka var det ren magi. Följ Frida på instagram: @fridasvegobak.

Kladdkaka
125 g mjölkfritt margarin
1 dl ljust farinsocker
2 dl strösocker
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 dl kikärtsspad

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält margarinet på låg värme i en kastrull och dra av den från plattan. Blanda i övriga ingredienser tills du får en jämn, klumpfri smet.
3. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd springform (20 cm i diameter) och grädda kladdkakan mitt i ugnen i 30-35 minuter (den ska vara fast i kanterna och vobblig i mitten när den är klar, den kommer sätta sig när den får stelna)
4. Ställ kladdkakan kallt i minst en timme

Fyllning
100 g mjölkfritt margarin
4 dl florsocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
3 msk matlagningsgrädde, t ex havre- eller sojagrädde
Arrakessens efter smak

1. Smält margarinet på låg värme i en kastrull och dra av från plattan. Tillsätt övriga ingredienser och blanda tills du får en jämn klumpfri smet
2. Bred försiktigt ut smeten på kladdkakan när kakan stelnat tillräckligt och ställ sedan inte den i kylskåpet igen i ca 2 timmar eller tills fyllningen stelnat

Topping
200 gram grön marsipan + lite majsstärkelse/potatisstärkelse
20 gram mörk choklad

1. Strö lite majsstärkelse på ett bord och lägg marsipanen där på. Strö lite till majsstärkelse över marsipanen och kavla ut den tills den blir några millimeter tjock. Skär ut en rund cirkel som mäter 20cm i diameter (använd springformen som mått)
2. Lägg marsipanlocket över fyllningen
3. Smält chokladen i micro eller över vattenbad och ringla den över marsipanen
Vegansk dammsugare-kladdkaka går bra att frysa eller förvara i kylskåp