Det här receptet kommer från Mattias Kristianssons bok ”Det veganska köket” som du kan köpa där böcker säljs, bland annat Adlibris.
Vegansk bearnaisesås bind ihop av majsstärkelse istället för äggula men får samma härliga, fylliga konsistens och dragonsmak. Smaka av med extra vinäger på slutet om du som jag gillar syra i din bea.
Tips! Om såsen blir för varm så kan den ”spricka” dvs. den separerar och slutar att vara homogen. Vispa snabbt ner lite kall mjölk eller grädde så kommer den gå ihop igen.
1 schalottenlök, finhackad
1 msk vitvinsvinäger
½ dl vatten
1 msk torkad dragon
2 msk majsstärkelse
1 dl mjölk, t ex osötad soja- eller havremjölk
150 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
en nypa gurkmeja, för färg
salt
vitpeppar
1. Vispa schalottenlök, vitvinsvinäger, vatten, torkad dragon och majsstärkelse i en kastrull.
2. Vispa nu ner mjölken, lite i taget. 3. Värm på under ständigt vispande och låt såsen sjuda tills den tjocknar.
4. Ta kastrullen från plattan och vispa ner margarinet, en klick i taget.
5. Färga eventuellt såsen gul med lite gurkmeja. Salta och peppra.