Annons
Cape Ad

Vegan? Vegetarian? Vego? Vad betyder allt?

Vi reder ut alla begrepp. Vad äter egentligen en flexitarian? Vegetarian? Kalasvegan? Frukterian?

Det är helt okej att inte ha koll på alla begrepp som florerar i vegovärlden. Det har blivit en del mer eller mindre vedertagna begrepp. Här listar vi de vanligaste uttrycken du lär här och har några lite mer komiska (men som faktiskt används).

Vegetarisk mat

Vegetarisk mat är per definition växtbaserad mat. Här äts det alltså inget från djurriket, vare sig kött, fisk, kyckling, ägg eller mjölkprodukter. Vegetarisk mat blandas ofta ihop med sina olika förgreningar (läs nedan).

Lakto-ovo-vegetariskt

Det här är en av de förgreningarna. Lakto-ovo betyder helt enkelt mjölk och ägg. Det syftar på en vegetarisk kost med tillägget av mjölkprodukter och ägg. Det här verkar vara den vanligaste formen av ”vegetarianism” vilket gjort att många tänker på det här upplägget som just vegetarisk mat, vilket inte blir helt rätt.

Lakto-vegetariskt. Vissa äter bara lakto-vegetariskt dvs. med tillägg av äggprodukter, men inte mjölkprodukter.
Ovo-vegetariskt. Och på samma sätt ser man även det motsatta. Vanligt är att det här begreppen står utskrivna på förpackningar av vegoprodukter.

Vegetarian

En vegetarian äter vegetarisk mat. Begreppet vegetarian myntades 1847 å ett möte hos den första föreningen för vegetarianer i England. Vegetarianism och veganism skiljer sig åt i livsstilen. Sen är det vanligt att många vegetarianer på många plan lever veganskt, men inte alla.

Veganism

Veganism är grundat i djuretik och handlar om att inte utnyttja djur på något plan. Maten är så klart en stor del i det här och man äter därför vegetarisk/växtbaserad kost. Man undviker även animalier i kläder och skor, hudvårdsprodukter, färgämnen m.m. Djur som underhållning, tänk ridsport och thurfäktning, och annan exploatering går också bort. Veganism är helt enkelt en livsstil, där vegetarisk/växt- baserad mat är det man äter.

Växtbaserad mat

Många har börjat prata om växtbaserad mat vilket i grunden är vegetarisk mat. Det är alltså produkter och mat som utgår från växtriket. Här räknas inga animaliska produkter in. Jag tänker mig att det har blivit ett sätt att förtydliga för att inte spä på förvirringen kring vegetarisk mat, eftersom många som sagt har förvrängt den ursprungliga innebörden.

Flexitarian

Flexitarianer är blandkostare som äter både kött, fisk, kyckling, ägg och mjölk men framförallt en stor del vegetariskt.

Pescetarianer

Pescetarian brukar folk som äter vegetariskt (oftast lakto-ovo) samt fisk kalla sig. Det är alltså inte en vegetarisk kosthållning, utan en där man framförallt undviker kött och kyckling. Många pescetarianer är dock intresserade av mycket vegetariskt.

Pollovegetarian

Det är kanske inte många som kallar sig för det, men det är alltså de som äter uteslutande kyckling och vegetariskt.

Stockholms-vegetarian

Kommer av att många i Stockholm vill vara medvetna och fina människor men inte äter vegetariskt alla dagar i veckan. Det blir därför ett sätt att kalla sig flexitarian i princip. En blandkost med tyngd på mycket vegetariskt helt enkelt.

Kalasvegan

Det här fick jag höra precis när jag blev vegan och är mer roligt än något folk faktiskt praktiserar. Det är de som är veganer tills det blir kalas då man offrar sig för tårtan och sötsakerna som finns. Jag tror dock det här är från tiden då det inte fanns ett lika stort utbud av recept på veganska kakor och tårtor.

Men vego då?

Ja, jag vet att vi har krånglat till det ytterligare genom att kalla vår tidningen, hemsida och allt vi gör för vego. Från början var det ett finurligt sätt att locka in folk till tidningen. Det var liksom svåridentifierat. Jag brukar själv använda det som ett samlingsnamn för allt vegetariskt och veganskt.