När du gör egen seitankebab kan du krydda själva degen och på så sätt få smak genom hela biten. Helt... fantastiskt. Jag gillar att sedan steka den i rikligt med olja för att den ska bli lite extra fettig.

11 mar 2019

Det veganska köket
Det här receptet är från Mattias Kristianssons matbibel, det veganska köket. Där hittar du alla grunder i det växtbaserade köket. Fokuset är på extremt enkla och användbara rätter, blandad med härlig matnörderi som seitan här och annat kul. Köp boken i butik, på Bokus eller Adlibris.

Vad är seitan?
Seitan är glutenkött, vilket låter lagom sexigt, men är precis vad det är. Det är en köttliknande produkt som görs på ren gluten. Man tar helt enkelt vetemjöl och tvättar bort all stärkelse och kvar har du glutenet. Vetegluten ser ut som ett ljusgult mjöl och det kan köpas i välsorterade matbutiker, på hälsokosten eller på nätet. Rent glutenmjöl innehåller runt 80 g protein/100 g. Mjölet blandas i sin enklaste form bara med vatten eller buljong och får sedan koka i en buljong som traditionellt innehåller bland annat soja och kombualg. Du kan även ”tvätta” ditt eget vete- mjöl för att få fram seitan. Det är extremt omständligt och kräver bra armmuskler, men är ett kul projekt om du vill nörda in dig.

Du hittar glutenmjöl i välsorterade matbutiker, hälsokost och på Apotea.se.

Seitankebab, 4 portioner

grundrecept mörkt seitan, se nedan
3 msk kebabkrydda, se nedan

Kebabkrydda
2 msk mald spiskummin
1 msk paprikapulver
1 msk vitlökspulver
1 tsk cayennepeppar
2 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
0,5 tsk mald svartpeppar
1 krm kanel

Tillbehör
libabröd
yoghurtsås med vitlök
sallad
strimlad tomat, skivad saltgurka, skivad
rödlök, skivad
finhackad persilja

1. Ersätt lökpulvret och vitlökspulvret i seitanreceptet med 3 msk kebabkrydda. Följ sedan instruktionerna som vanligt.
2. När seitanet har svalnat skär du det i så tunna remsor som du kan.
3. Stek seitankebaben i rikligt med olja. Krydda med extra kebabkrydda om du känner för det.
4. Fyll libabröd med seitankebab, vitlökssås, sallad, tomat, saltgurka, rödlök och finhackad persilja.

Kebabkrydda
Blanda samtliga kryddor väl.

 

Mörkt seitan – grundrecept (500 g)

Torra ingredienser
3 dl glutenmjöl
0,5 dl kikärtsmjöl
2 tsk lökpulver
0,5 tsk salt

Vätska
2 dl kall svampbuljong eller grönsaksbuljong
2 msk ljus sojasås
2 msk tomatpuré
1 msk mörk misopasta
2 tsk mörk sojasås
0,5 tsk liquid smoke, kan uteslutas

Att sjuda i
2 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
0,5 dl ljus sojasås
0,5 dl mörk sojasås

1. Blanda glutenmjöl, kikärtsmjöl och kryddor i en skål.
2. Rör ihop buljong, ljus sojasås, tomatpuré, misopasta, mörk sojasås och liquid smoke i en annan skål.
3. Häll ner de blöta ingredienserna i de torra och blanda ihop snabbt. Arbeta ihop med händerna och knåda lätt. Undvik dock att knåda för länge, då blir det färdiga seitanet alldeles för kompakt och trådigt.
4. Antingen behåller du seitanet helt eller så skär du till filéer/stekar, nuggets eller grytbitar.
5. Koka upp vatten, buljongtärningar och sojasås. Sänk värmen så att det precis sjuder.
6. Lägg ner seitanbitarna i buljongen och låt sjuda försiktigt i 30 minuter för små bitar och 50 minuter för stora. Låt svalna i buljongen.
7. Förvara i buljongen tills det ska användas.

Relaterade artiklar