Klassiska våfflor, citron och vallmo eller smäktande chokladvåfflor? Vi har recept på alla här!

22 mar 2017

vaffla1

Klassiska våfflor (ca 8 st)

150 g smör, t ex mjölkfritt
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
2½ dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
2 dl kallt vatten

Servering
2 dl vispgrädde, t ex Alpro Airy & Creamy
florsocker och vaniljsocker att söta med
hallonsylt

Smält smöret. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och en nypa salt i en bunke. Vispa ner mjölk, kallt vatten och det smälta smöret. Använd en ballongvisp, det blir enklast. Rör runt tills du har en slät smet utan klumpar. Grädda nu våfflorna i ett våffeljärn tills de är vackert gyllenbruna.
Servera med vispad grädde som du sötar med lite florsocker och vaniljsocker. Klicka på hallonsylt och njut.

 

citronvaffla

Våfflor med vallmo och citron, 8 st

Av någon anledning är vallmofrön och citron en helt fantastisk kombination. De blir söta, med en lätt fräschör från citronen.

1 sats Klassiska våfflor (se ovan)
½ dl svarta vallmofrön
rivet skal och saft från 1 citron

Servering
2 dl vispgrädde, t ex Alpro Airy & Creamy
florsocker och vaniljsocker att söta med
saften från 1 citron
svarta vallmofrön

Gör smeten som ovan. Blanda ner vallmofrön och rivet citronskal och grädda tills de blir vackert gyllenbruna. Vispa grädden fast och fluffig. Söta med florsocker och vaniljsocker. Rör ner citronsaften. Servera våfflorna med citrongrädden och dekorera med vallmofrön.

 

chokladvaffla1

Chokladvåfflor med chokladsås

1 sats Klassiska våfflor (se ovan)
ersätt ½ dl vetemjöl med ½ dl kakao

Servering

2 dl vispgrädde, t ex Alpro Airy & Creamy
kakao
färdig chokladsås, t ex O’hoj
riven mörk choklad

Gör smeten som till Klassiska våfflor men ersätt ½ dl vetemjöl med ½ dl kakao. Grädda tills de blir vackert gyllenbruna. Servera med vispad grädde, chokladsås och riven mörk choklad. Pudra avslutningsvis över lite kakao.

Relaterade artiklar