Turkisk pizza – Lahmacun

Turkiska pizzor, lahmacun, är superenkla att göra och fantastiskt goda att äta. Här tar vi genvägen via libabröd

Jag har länge velat testa dessa ”turkiska pizzor”. Jag äter redan galet stora mängder libabröd men har inte tagit mig till att testa lahmacun. Det är tunna brödrundlar som toppas med en färstopping och sedan gratineras i ugnen. Jag tog genvägen via libabröd vilket gör att du har maten klar på 15 minuter.

Ja, det är lite av street food, men du kan lätt förbereda ett helt gäng och bjuda dina vänner på när du har fest eller bara vill hänga.

Vad är lahmacun?

Lahmacun kan beskrivas som en turkisk pizza. Vanligtvis gör man en deg som kavlas ut till tunna rundlar. På sprids en färsfyllning och sedan gräddas allt. Det här är typisk gatumat och du kan bara pressa över lite citron, rulla ihop och äta dig glad.

Libabröd

Här tar vi genvägen via libabröd som är tunna pitabröd du hittar i brödavdelningen. Det är samma bröd som används till t ex falafelrullar. De blir härligt krispiga när de gräddas i ugnen.

Paprikapuré

Ofta använder man sig av paprikapuré. Du hittar det i välsorterade matbutiker och i Mellanösternbutiker. Om du inte får tag på det kan du ersätta med tomatpuré och lite extra paprikapulver.

Recept: Turkisk pizza – Lahmacun

4 portioner

400 g formbar sojafärs
1 lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade eller rivna
2 tomater, finhackade
0,5 dl finhackad persilja
1 grön paprika, finhackad
1 msk paprikapasta (eller tomatpuré)
1 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt

4 libabröd
olivolja

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda ihop samtliga ingredienser i till färsen.
  3. Fördela färsen på bröden och tryck ut i ett jämnt lager så att den täcker bröden helt.
  4. Ringla över lite olja och lägg sedan på plåtar. Grädda i 7-8 minuter så att de får fint med färg.
  5. Skär i bitar och ät eller rulla ihop till en rulla och hugg in.