Det här är en italiensk påskpaj, men vi äter den gärna året runt. Den består av frasig smördeg som omfamnar en blandning av bland annat spenat, kronärts­kocka och basilika.

31 mar 2018

6-8 portioner

2 förpackningar kyld smördeg
900 g spenat
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
1 burk (400 g) kronärtskockshjärtan
2,5 dl skalad mandel
1 dl vatten
1 kruka färskbasilika
2 msk finhackad persilja
250 g fast tofu
2 dl mjölk, t.ex. osötad soja-, mandel- eller havremjölk
100 g parmesanost, t ex mjölkfri (finns i välsorterade matbutiker och på veganlife.se)
1 tsk salt
riven muskot
svartpeppar

Blötlägg mandlarna i vatten i 8-12 timmar, eller över natten. Du kan även göra snabbvarianten och koka dem i 15 minuter, men då blir de inte lika mjuka.
Tina spenaten och pressa ut så mycket vätska du kan. Hacka de gula lökarna och riv vitlöks­klyftorna. Fräs löken i olivoljan tills den har blivit mjuk och fått lite färg. Tillsätt spenaten och fräs tills det att vätskan nästan helt har avdunstat.
Mixa kronärtskockorna i en matberedare eller hacka fint. Rör ner i spenaten och ta se­dan stekpannan från plattan.
Mixa de blötlagda eller kokta mandlarna tillsammans med 1 dl vatten i en matberedare. Tillsätt basilika, persilja, fast tofu och mjölk och mixa till en hyfsat slät smet. Blanda smeten med spenatröran och vänd eventuellt ner den rivna osten. Smaksätt med riven muskot, salt och peppar. Var inte rädd för att krydda!
Tryck ut det ena smördegsarket i en pajform. Pricka degen med en gaffel och förgrädda sedan skalet i 200 grader i 8 minuter.
Tryck eventuellt ner degen om den har puffat upp sig. Häll nu ner fyllningen i pajskalet. Pensla kanterna med lite vatten och lägg sedan över det andra arket smördeg. Klipp bort kanterna som hänger över och pressa sedan ihop de två arken till en fin kant runt om.
Grädda pajen i 200 grader i 40-50 minuter. Ta ut och låt svalna något innan servering.

Relaterade artiklar