Dryckestips i samarbete med Hermansson & Co AB
Hola MZ Mi Corazón by Måns Zelmerlöw, 2022
Fylligt och generöst rött vin som är hämtat från det soliga vinområdet Jumilla i sydöstra Spanien. Passar utmärkt till medelkraftiga och kraftiga rätter eller till plockmat. Självklart är det både ekologiskt och veganskt!
Finns på ett flertal Systembolag och i Systembolagets beställningssortiment för 249 kr.
Pimientos de Padrón
Det här hittar du utan tvekan på varenda tapasbar. I Sverige hittar du de små gröna paprikorna i grönsaksdisken och har de inga så be dem ta in, de är värda lite tjat.
1 ask pimientos de padrón, små gröna paprikor
olivolja att steka i
flingsalt
Stek paprikorna i generöst med olja. De ska bli riktigt mörka, på gränsen till brända. Häll över på ett fat och strö över flingsalt.
Het paprikaröra
Rostad paprika gör sig extra bra på vitlöksbröd. Dubbla satsen så blir ingen utan.
2 röda paprikor
1 gul paprika
½ dl olivolja
½ röd chili, finhackad
2 msk finhackad persilja, fryst går bra
½ rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
salt
svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader.
Halvera paprikorna och ta bort kärnhuset. Lägg dem med snittytan ner på en bakplåtspappersklädd plåt. Ställ in i ugnen i 20-30 minuter eller tills skalet blir svart.
Ta ut de brända paprikorna och lägg ner i en skål. Täck med plastfolie och låt stå och svalna i 10 minuter.
Dra av skalet från paprikorna. Hacka dem sedan fint.
Blanda paprikorna med övriga ingredienser i en skål. Klart
Bönsallad med rostad mandel
En enkel bönsallad som bara blir godare om den får stå till sig över natten.
2 dl mandel
1 burk blandade bönor à 400 g, ca 3 dl kokta
1 gul lök, finhackad
3 salladslökar, fint skivade
½ rödlök, finhackad
2 msk finhackad persilja, fryst går bra
½ dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
salt
svartpeppar
Rosta mandlarna i lite olja tills de får färg.
Häll av spadet från bönorna och skölj dem. Blanda mandlar, bönor och resterande ingredienser i en skål.
Katalanska köttbullar
Här har vi gjort en genväg och köpt färdiga vegobollar och istället blandat ner extra mycket kärlek i såsen.
300 g vegobollar, t ex Anammas eller Hälsans Kök
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 grön paprika, finhackad
½ dl olivolja
1 burk krossade tomater à 400 ml
1 dl rödvin
1 nypa strösocker
½ dl finhackad persilja
Stek vegobollarna i lite olja så att de får fint med färg.
Fräs lök och paprika i olivoljan. Löken ska mjukna och få lite färg.
Häll på krossade tomater, rödvin och strösocker och låt puttra på i 10 minuter. Vänd ner vegobollar och persilja.
Gratinerade tomater
Använd gärna tomater i olika färger och storlekar så att alla kan norpa sin favorit. Vill du kan du strö över lite riven ost innan gratinering.
8 tomater
3 brödskivor
1 dl valnötter
2 msk finhackad persilja, fryst går bra
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 schalottenlökar, finhackade
½ dl olivolja
salt
svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader.
Halvera tomaterna och gröp ur kärnhuset.
Mixa brödskivor och valnötter till smulor i en matberedare. Häll ner i en skål. Blanda ner resterande ingredienser. Fyll tomathalvorna med hacket och gratinera i 10-15 minuter eller tills allt får fint med färg.