Vegetarisk Tapaskväll! 5 favoritrecept

Hur härligt är det inte att duka upp en hel tapasbuffé!? Här är fem enkla tapasrecept som inte tar alls lång tid att fixa ihop. Lägg bara till lite vitlöksbröd och kvällen är fixad.

Dryckestips i samarbete med Hermansson & Co AB

Hola MZ Mi Corazón by Måns Zelmerlöw, 2022

Fylligt och generöst rött vin som är hämtat från det soliga vinområdet Jumilla i sydöstra Spanien. Passar utmärkt till medelkraftiga och kraftiga rätter eller till plockmat. Självklart är det både ekologiskt och veganskt!

Finns på ett flertal Systembolag och i Systembolagets beställningssortiment för 249 kr.

Pimientos de Padrón

Det här hittar du utan tvekan på varenda tapasbar. I Sverige hittar du de små gröna paprikorna i grönsaksdisken och har de inga så be dem ta in, de är värda lite tjat.

1 ask pimientos de padrón, små gröna paprikor
olivolja att steka i
flingsalt

Stek paprikorna i generöst med olja. De ska bli riktigt mörka, på gränsen till brända. 
Häll över på ett fat och strö över flingsalt.

Het paprikaröra

Rostad paprika gör sig extra bra på vitlöksbröd. Dubbla satsen så blir ingen utan.

2 röda paprikor
1 gul paprika
½ dl olivolja
½ röd chili, finhackad
2 msk finhackad persilja, fryst går bra
½ rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
salt
svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Halvera paprikorna och ta bort kärnhuset. Lägg dem med snittytan ner på en bakplåtspappersklädd plåt. Ställ in i ugnen i 20-30 minuter eller tills skalet blir svart.
Ta ut de brända paprikorna och lägg ner i en skål. Täck med plastfolie och låt stå och svalna i 10 minuter. 
Dra av skalet från paprikorna. Hacka dem sedan fint.
Blanda paprikorna med övriga ingredienser i en skål. Klart

Bönsallad med rostad mandel

En enkel bönsallad som bara blir godare om den får stå till sig över natten.

2 dl mandel
1 burk blandade bönor à 400 g, ca 3 dl kokta
1 gul lök, finhackad
3 salladslökar, fint skivade
½ rödlök, finhackad
2 msk finhackad persilja, fryst går bra
½ dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
salt
svartpeppar

Rosta mandlarna i lite olja tills de får färg.
Häll av spadet från bönorna och skölj dem. Blanda mandlar, bönor och resterande ingredienser i en skål.

Katalanska köttbullar

Här har vi gjort en genväg och köpt färdiga vegobollar och istället blandat ner extra mycket kärlek i såsen.

300 g vegobollar, t ex Anammas eller Hälsans Kök
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 grön paprika, finhackad
½ dl olivolja
1 burk krossade tomater à 400 ml
1 dl rödvin
1 nypa strösocker
½ dl finhackad persilja

Stek vegobollarna i lite olja så att de får fint med färg.
Fräs lök och paprika i olivoljan. Löken ska mjukna och få lite färg.
Häll på krossade tomater, rödvin och strösocker och låt puttra på i 10 minuter. Vänd ner vegobollar och persilja.

Gratinerade tomater

Använd gärna tomater i olika färger och storlekar så att alla kan norpa sin favorit. Vill du kan du strö över lite riven ost innan gratinering.

8 tomater
3 brödskivor
1 dl valnötter
2 msk finhackad persilja, fryst går bra
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 schalottenlökar, finhackade
½ dl olivolja
salt
svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Halvera tomaterna och gröp ur kärnhuset.
Mixa brödskivor och valnötter till smulor i en matberedare. Häll ner i en skål. Blanda ner resterande ingredienser. Fyll tomathalvorna med hacket och gratinera i 10-15 minuter eller tills allt får fint med färg.