ANNONS

Taco med twist och på svenskodlad färs

Här kommer en uppdaterad taco med kryddig svenskodlad färs, eget bröd och fräscha sallader till.

Jag och Agnes från Färsodlarna blev utmanade! Vi fick en hemlig kasse fylld av ingredienser som vi sedan skulle laga något med. Det hela slutade i en texmex-fest med en twist. Vi kryddade upp Färsodlarnas Svenskodlade färs med texmex-kryddor, gjorde en stekt majssallad med fetaost, limepicklad rödlök, en enkel salsa och ett eget tunnbröd. Så himla gott!

Färsodlarna

*I samarbete med Färsodlarna*

Färsodlarna har tagit fram en fantastisk vegansk och svenskodlad färs gjord på de tre baljväxterna sötlupin, gråärt, åkerböna samt raps från svenska åkrar. Du kan använda den precis som vanlig färs i grytor, gratänger, bollar eller som här i en burgare. Den finns både som naturell och lättrostad variant, samt både i kyl- och frysdisken.

Recept: Taco med twist och på svenskodlad färs

4 portioner

Tunnbröd
0,25 paket jäst
2 tsk strösocker
4,5 dl vetemjöl
en nypa salt
0,5 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1,5 dl vatten, fingervarmt

Tomatsalsa
3-4 st tomater, hackad
1 rödlök, finhackad
1 msk olivolja
0,5 kruka koriander, hackad
salt
peppar

Limesyrad lök
1 rödlök, skivad
2 st lime, saft

Ljummen majssallad med fetaost
1 burk majs
1 röd chili, finhackad
0,5 pkt vegansk fetaost, smulad
0,5 lime, rivet skal och saft

Texmexkryddad färs
1 pkt Svenskodlad färs (400 g)
1 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater, 400 g
1 msk spiskummin
1 msk oregano
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk torkad koriander
1 tsk salt
svartpeppar

Psst… Kryddorna kan ersättas med färdig tacokrydda

Serveringsförslag
vegansk chipotlemajo


Tunnbröd
1. Blanda ihop torrjäst, strösocker, vetemjöl och salt i en skål. Rör ner yoghurt, vatten och olja.
2. Arbeta ihop till en deg. Är den för klibbig så tillsätt lite extra vetemjöl.Täck bunken med en kökshandduk och låt jästa på en varm plats i 30-40 minuter.
3. Hetta upp en stekpanna.
4. Dela degen i fyra bitar och kavla ut tunt. Stek gyllene på båda sidor i stekpannan. Stek gärna i lite olivolja.

Tomatsalsa
Blanda hackade tomater med finhackad rödlök, koriander och olivolja. Smaka av med salt och peppar

Syrad rödlök
Blanda skivad rödlök med limejuice i en skål. Ställ åt sidan

Majssallad
Häll av vattnet från majsen och stek den sedan i margarin till den fått en gyllene färg. Lägg i en skål och blanda med chilin. Låt svalna något och tillsätt sedan smulad fetaost.

Texmex-färs
1. Bryn färsen i 2 msk olja tills den fått gyllene färg runt om. Ca 7 min.
2. Tillsätt kryddor och tomatpuré och fräs allt till ett tag. Tillsätt sedan krossade tomater. Smaka av med salt och peppar.

Servering
Servera färsen i ett bröd och toppa med majssalladen, tomatsalsa, limesyrad rödlök och vegansk chipotlemajonnäs. Garnera gärna med en extra limeklyfta och färsk koriander!