Vegetarisk svartpeppartofu med kokosris

Här är det riktigt mycket smaker på en gång! Kryddig tofu som du svänger ihop snabbt under tiden som ditt krämiga kokosris kokar.

2 portioner


Kokosris
1 ½ dl jasminris
2 dl kokosmjölk
1 dl vatten
½ tsk salt
½ tsk gurkmeja
1 lagerblad
½ tsk malen kardemumma
½ tsk malen koriander

Svartpeppartofu
1 msk ättika (24 %)
1 msk strösocker
1 tsk nymalen svartpeppar
¼ tsk fem kryddor (five spice-krydda), kan uteslutas
3 msk japansk soja
1 vitlöksklyfta, riven
10 g ingefära, riven
1-2 msk olja till stekning
270 g fast tofu, tärnad
½ rödlök, tunt skivad

Kokosris
Lägg alla ingredienserna till kokosriset i en kastrull och koka upp. Lägg på lock, och låt sjuda på låg värme tills riset absorberat all vätska, cirka 20 minuter.


Svartpeppartofu
Blanda ihop ättika, strösocker, svartpeppar, fem kryddor, soja, vitlök och ingefära i en skål.
Hetta upp oljan i en stekpanna på hög värme och stek tofu och lök tills tofun har fått fint med färg och löken mjuknat. Häll på såsen och låt den koka in och bli tjock som sirap.
Fluffa upp riset med en gaffel och servera tillsammans med svartpeppartofun.

Recept och foto: Hanna Bergström