Husmanskost möter comfort food och det är bara så gott!

29 Jan 2018

4 portioner

Svarta bönbollar
1 gul lök, finhackad
1 ½ dl valnötter
2 burkar svarta bönor à 400 g, ca 6 dl kokta
½ dl havregryn
2 msk majsstärkelse
1 msk sojasås
2 tsk senap
salt
svartpeppar

Löksås

3 gula lökar, skivade
5 dl växtbaserad grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 msk majsstärkelse + 1 msk vatten
1 msk flytande grönsaksfond
2 tsk mörk sojasås
salt
vitpeppar
riven muskotnöt

Till servering

kokt potatis
lingonsylt

Svarta bönbollar

Fräs löken i lite olja tills den mjuknar.
Mixa valnötterna fint.
Häll av spadet från bönorna och skölj dem. Häll ner i en matberedare tillsammans med havregryn, majsstärkelse, sojasås, senap, salt och peppar. Mixa till en hyfsat slät massa. Skrapa ner i en skål och blanda ner lök och valnötter. 
Rulla till bollar och stek gyllenbruna i lite rapsolja.

Löksås
Skiva de gula lökarna och stek dem gyllenbruna i lite olja. De ska få ordentligt med färg, mjukna och bli lätt transparenta. Det kan ta upp till 15 minuter.
Häll på grädde, majsstärkelse utrört i vattnet, grönsaksfond och sojasås. Krydda med salt, vitpeppar och riven muskotnöt. Låt puttra på i några minuter tills såsen har tjocknat

Servera bönbollarna tillsammans med löksås, kokt potatis och lingonsylt.