Stuvade makaroner med vegetarisk korv

De här enkla stuvade makaronerna kan du enkelt göra veganska med t ex havremjölk. Tillsätt riven ost för extra lyx.

Stuvade makaroner har alltid varit en favorit i min värld. När jag var liten fick jag det så sällan att jag trodde det var tidernas svåraste maträtt, men det är jätteenkelt och går dessutom snabbt att laga. Här är en helt vegansk variant utan grädde och mjölk (eller ja, med alternativ såklart). Jag gillar att servera med stekt korv, oftast antingen en smal vegokorv eller växtbaserad falukorv.

stuvade makaroner vegetarisk korv

Utan grädde och mjölk?

Den här stuvningen görs enkelt utan mjölk och grädde. Grädden kan du ersätta med t ex havregrädde eller sojagrädde (Aito har även en med ostsmak) samma sak med mjölken, testa osötad havremjölk eller sojamjölk.

stuvade makaroner vegetarisk korv

Falukorv hör till

Jag gillar att ha någon stekt korv till mina stuvade makaroner. Det finns så många vegetariska korvar där ute, allt från smaka korvar till stora ”falukorvar” som Peas of heavens middagskorv. Ut och smaka dig fram till din favorit!

stuvade makaroner vegetarisk korv

Lyxa till med ost

Stuvade makaroner är ju just det, en stuvning. Om du tillsätter 2 dl riven ost så får du i princip en gudomlig mac n cheese vilket känns extra härligt ibland. Även här finns det många växtbaserade alternativ, jag gillar GreenVies mozzarella som är väldigt mild och krämig i smaken.

Recept: Stuvade makaroner med vegetarisk korv

4 portioner

5 dl makaroner
2 msk smör, t ex mjölkfritt
0,5 dl vetemjöl
2 dl mjölk, t ex osötad soja-, havre- eller mandelmjölk
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
0,5 tsk salt
vitpeppar
riven muskotnöt
1 msk fryst persilja
8 vegokorvar, t ex sojakorvar

Koka makaronerna enligt anvisningarna på paketet.
Smält smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet och låt bubbla på i 1 minut. Vispa ner lite mjölk och grädde i taget så att det inte blir några klumpar. Låt allt koka upp under konstant vispande och sjud sedan tills stuvningen blir tjock och krämig. Krydda med salt, vitpeppar, riven muskotnöt och persilja.
Blanda stuvningen med de kokta makaronerna. Stek korvarna och servera till.