Det här här topp tre bland det godaste jag lagat. Krispigt friterad blomkål i en smörig het sås och en svalkande ranchdressing. Oslagbart! Ah!

15 feb 2020

Jag ääälskar den friterade blomkålen på Dirty Vegan i Stockholm och ville återskapa den så bra det gick. Jag trodde seriöst aldrig att det skulle bli så gott men jag blev helt matt av lycka. Det är helt enkelt en vegansk variant av friterad kyckling som den görs i södra USA, men sååå mycket bättre på alla sätt.

Hot sauce finns i flera varianter och brukar stå bland tabasco, sojasås eller till och med i kryddhyllan.

1 blomkålshuvud
ca 2 liter rapsolja

Frityrsmet och panering
4 dl vetemjöl
0,5 tsk cayennepeppar
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
2 dl mjölk, blanda med hälften av mjölet

100 g smält smör, t ex mjölkfritt
1 dl hot sauce

Ranchdressing
1,5 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
0,5 dl majonnäs, t ex äggfri
0,5 dl mjölk, t ex osötad soja-, havre- eller mandelmjölk
0,5 tsk torkad dill
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk oregano
salt
svartpeppar

1. Skär blomkålen i mindre buketter.
2. Blanda ihop mjöl och kryddor i en skål.
3. Vispa ihop hälften av mjölblandningen med mjölken i en annan skål.
4. Hetta upp oljan i en kastrull till 180 grader.
5. Vänd blomkålen först i smeten, sedan i mjölblandningen. Det gör inget om den inte täcks helt perfekt.
6. Fritera blomkålen i 2-3 omgånger tills den är gyllene. Det tar kanske 4-5 minuter.
7. Lyft upp blomkålen med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Lägg ner i en skål.
8. Smält ihop smör och hot sauce i en kastrull. Blanda med blomkålen och servera på stört med ranchdressingen.

Ranchdressing
1. Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål.

Relaterade artiklar