Ingenting slår en värmande soppa under kulna vinterdagar! Här en snabb, enkel och värmande soppa med en het pepparrotskräm.

14 jan 2017

Receptet kommer från bästa boken ”Rötter & Knölar”, signerad Våra Oköttsliga Lustar.

4 portioner

0,5 purjolök
2–3 vitlöksklyftor
2–3 morötter
2 potatisar
5 dl färsk, strimlad grönkål
8 dl grönsaksbuljong
400 g (1 burk) krossade tomater
2 dl kokta, avrunna kikärtor
salt
svartpeppar

Pepparrotskräm
2 dl créme fraiche, t ex Oatly iFraiche
1–2 msk riven färsk pepparrot
salt
1–2 syrliga äpplen till servering

Skölj och strimla purjolöken och skala och hacka vitlöken. Skala morötterna och potatisen och skär i fina kuber.
Fräs purjolök, vitlök och grönkål i lite olja på medelvärme i några minuter. Tillsätt morötterna och låt dem fräsa med en stund.
Häll på buljongen, tomatkrosset och potatisen och låt koka tills rotsakerna är mjuka. Smaka av med salt och peppar och tillsätt kikärtorna. Låt dem bli varma.

Pepparrotskräm
Blanda ifraichen och finriven pepparrot. Smaka av, pepparrot kan variera ganska mycket i smak och styrka. Salta.
Skär äpplet i bitar och servera tillsammans med soppan och pepparrotskrämen.