8 st
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50 g mjölkfritt smör
2 dl mjölk, t ex osötad sojamjölk, mandelmjölk eller havremjölk + extra till pensling
råsocker
Chokladscones
1 msk kakao
50 g mörk choklad
Till servering
(mjölkfritt) smör
marmelad
vispad grädde, se nedan
Vispad grädde
1,5 dl vispgrädde, t ex Alpro Airy & Creamy
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
Scones
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Tärna smöret och nyp ihop med vetemjöl, bakpulver och salt till en grynig massa.
3. Tillsätt mjölken och knåda ihop till en smidig deg.
4. Dela degen i åtta bitar och forma till små runda kakor. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla sconesen med mjölk och strö över råsocker.
5. Grädda i 10–12 minuter. Ta ut och servera rykande heta.
Chokladscones
Om du vill göra chokladscones blandar du kakaon med mjölet. Hacka den mörka chokladen fint och blanda ner den med mjölken.
Vispad grädde
Vispa grädden fluffig tillsam- mans med florsocker och vanilj- socker. Servera sconesen med grädde, marmelad och mjölk- fritt smör.