Scones – klassiska och med choklad

Scones må i perioder vara bortglömda i mitt hem, men när jag väl hittar tillbaka till detta barnvänliga, vuxenvänliga och superenkla frukostbröd förbannar jag mig själv för att jag inte bakar dem oftare. Jag föredrar smör och marmelad på, men om jag vill visa hur mycket jag älskar mig själv toppar jag dem med vispad grädde.

8 st

5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50 g mjölkfritt smör
2 dl mjölk, t ex osötad sojamjölk, mandelmjölk eller havremjölk + extra till pensling
råsocker

Chokladscones
1 msk kakao
50 g mörk choklad

Till servering
(mjölkfritt) smör
marmelad
vispad grädde, se nedan

Vispad grädde
1,5 dl vispgrädde, t ex Alpro Airy & Creamy
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker

Scones
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Tärna smöret och nyp ihop med vetemjöl, bakpulver och salt till en grynig massa.
3. Tillsätt mjölken och knåda ihop till en smidig deg.
4. Dela degen i åtta bitar och forma till små runda kakor. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla sconesen med mjölk och strö över råsocker.
5. Grädda i 10–12 minuter. Ta ut och servera rykande heta.

Chokladscones
Om du vill göra chokladscones blandar du kakaon med mjölet. Hacka den mörka chokladen fint och blanda ner den med mjölken.

Vispad grädde
Vispa grädden fluffig tillsam- mans med florsocker och vanilj- socker. Servera sconesen med grädde, marmelad och mjölk- fritt smör.