Satayspett med jordnötssås

Det här är en thailändsk street food-klassiker. Satayspett med fyllig jordnötssås och gurksallad.

Det här är en riktig street food-klassiker som de flesta har ätit. Jordnötssåsen ska ha lite hetta som balanseras upp med svalkan från gurksalladen. Det här är en rätt som kan göras hur tråkig som helst, men som här är smått fantastisk.

Recept: Satayspett med jordnötssås

4 portioner

Satayspett
400 g vegobitar, t ex sojabitar eller tofu
2 dl kokosgrädde eller kokosmjölk
2 tsk gurkmeja
2 msk palmsocker eller råsocker
4 msk vegetarisk ”fisksås” eller ljus sojasås

Jordnötssås
2 dl kokosgrädde eller kokosmjölk
2 dl vatten
1 ½ dl jordnötssmör
1 lime, rivet skal och saft
2 tsk chiliflakes
½ dl hackade jordnötter

Gurksallad
½ dl vitvinsvinäger
½ dl strösocker
¾ dl vatten
en nypa salt
1 gurka, tunt skivad
4 röda schalottenlökar eller 2 vanliga, tunt skivade
2 msk riven färsk ingefära
1 röd chili, tunt skivad
1 msk finhackad koriander

Till servering
kokt jasminris

Satayspett
1. Häll ner vegobitarna i dubbla plastpåsar eller en skål.
2. Rör ihop övriga ingredienser och blanda sedan med vegobitarna. Låt stå och marinera några timmar i rumstemperatur eller i kylskåpet över natten.
3. Ta upp vegobitarna och trä upp dem på grillspett. Stek dem gyllene på alla sidor i lite olja.
Servera tillsammans med kokt ris, jordnötssås och gurksallad.

Jordnötssås
1. Koka upp samtliga ingredienser, förutom de hackade jordnötterna, i en kastrull. Vispa runt så att jordnötssmöret blandas väl.
2. Vänd ner de hackade jordnötterna.

Gurksallad
1. Koka upp vitvinsvinäger, strösocker, vatten och salt i en kastrull. Rör tills sockret har löst sig och häll sedan över allt i en skål och låt svalna.
2. Blanda ”sirapen” med de övriga ingredienserna i en skål. Låt stå i minst 10 minuter innan servering.