Rotfruktstaco

Mexikansk taco på svenska rotfrukter och svarta bönor Ett spännande möte som kommer att bli en ny vardagsfavorit.

Det kommer allt fler gröna proteinkällor och det har även börjat odlats mycket mer baljväxter i detta avlånga land. Svarta bönor har man kunnat få tag på ett tag och brukar komma från Öland då. Här kommer tacos med de klassiska smakerna, helt vegetarisk, och kan bli svenskodlat hela vägen så när som på kryddorna.

4 portioner

800 g blandade rotfrukter, t ex rotselleri, kålrot och morot
2 gula lökar, hackade
1 tsk hel spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 tsk kanel
0,5 tsk cayennepeppar
2 förpackningar svarta bönor à 400 g, ca 6 dl kokta
salt
svartpeppar

Till servering
små tortillabröd
200 g rödkål, strimlad
1 kruka koriander
limeklyftor

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skär rotfrukterna i bitar och blanda med den gula löken och lite olja i en stor ugnsform.
Rosta i ugnen i ca 45 minuter. Rör om ett par gånger.
3. Blanda ner kryddorna och bönorna när det återstår en kvart. Smaka av med salt och svartpeppar.
4. Servera rotfrukts- och bönblandningen i tortillabröd tillsammans med rödkål, koriander och limeklyftor att pressa över.