Jag älskar att trolla in baljväxter i klassiska rätter. Som husmansälsklingen rösti! En gigantisk potatiskaka, är boostad med protein från kikärter. Enkelt och mumsigt.

27 feb 2020

Rösti är schweizisk vegetarisk favorit som i är en stor kaka gjord på riven potatis. Traditionellt är den ja… väldigt traditionell. Här har jag kört ner lite gul lök och kikärter för protein. Du kan vända ner bönor eller linser, det du har hemma. Tänk på att steka potatiskakan ordentligt på båda sidor så att potatisen blir tillagad hela vägen igenom. Hur länge beror på hur tjock potatiskaka du gör. Oavsett, en strålande vegansk rätt som du kan servera med en klick lingonsylt, eller som här med sallad och yoghurt.

4 portioner

1 gul lök
1 kg potatis
2 burkar kikärter à 400 g, ca 6 dl kokta
75 g smör, t ex mjölkfritt
salt
vitpeppar

Till servering

naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
sallad

1. Riv lök och potatis grovt på ett rivjärn. Skölj kikärterna. Blanda ihop i en skål. Salta och peppra generöst.
2. Hetta upp smöret i en stor stekpanna eller två mindre. Sprid ut potatisblandningen i stekpannan. Pressa ner med en stekspade. Låt steka på ganska hög värme i 5-8 minuter.
3. Vänd upp röstin på en stor tallrik. Putta ner i stekpannan igen och stek klart på andra sidan.
4. Servera tillsammans med en enkel sallad och en klick yoghurt.