Rickard: Långkål är en av de viktigaste ingredienserna på julbordet hos mamma och pappa i Halland. Den kryddiga sötman är det perfekta komplementet till all sälta. Julen ska inte dofta nejlika och apelsin – den ska dofta nykokt kål!
Recept: Rickard Söderbergs halländska grönkål
500 g repad grönkål
100 g smör, t ex mjölkfritt
¾ dl strösocker
½ dl ljus sirap
½ + 1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 rågad msk kanel
1. Koka grönkålen i saltat vatten i minst 50 minuter eller tills den är helt mjuk. Låt kålen rinna av.
2. Smält ihop smör, socker, sirap, ½ dl grädde och kanel i en kastrull. Det ska karamelliseras och få fint med färg.
3. Vänd ner grönkålen och stek på låg värme i ca 10 minuter. Tillsätt salt, peppar och resten av grädden, lite i taget.