Den här rödbetsbiffen kan göras mindre som en förrätt eller som receptet nedan med friterad potatis och då serveras som en strålande varmrätt.
4 portioner
Nästan rå rödbetsbiff
2 rödbetor, ca 200 g
4 stora tomater
1 burk kikärtor, 400 g, ca 3 dl kokta
2 msk rapsolja
1 msk kapris, hackad
flingsalt
svartpeppar
Senapssås
½ dl vanlig senap
1 msk dijonsenap
1 msk strösocker
½ msk vitvinsvinäger
½ tsk salt
svartpeppar
1 dl rapsolja
Friterad potatis
700 g mjölig potatis
2 liter vatten
2 msk vitvinsvinäger
2 liter rapsolja att fritera i
salt
Till servering
2 msk kapris
½ rödlök, finhackad
½ dl persilja
2 msk saltgurka, finhackad
Nästan rå rödbetsbiff
Koka rödbetorna och låt svalna. Skala dem och tärna fint.
Koka upp rikligt med vatten och skålla tomaterna. Skölj kallt och dra av skalet.
Dela tomaterna och gröp ur kärnhuset. Lägg tomaterna i en silduk eller ren handduk och pressa ut så mycket vätska du kan. Hacka fruktköttet och blanda med rödbetorna.
Häll av spadet från kikärtorna och skölj dem. Mixa lätt i en matberedare och blanda ner i rödbets- och tomatblandningen. Blanda även ner olja, kapris, salt och peppar. Låt stå kallt i 30 minuter.
Senapssås
Vispa ihop senap, dijonsenap, strösocker, vitvinsvinäger, salt och peppar i en skål. Vispa ner lite olja i taget tills du har en slät sås.
Friterad potatis
Skär potatisen i ½ cm tjocka skivor. Häll upp vatten och vinäger i en skål och lägg ner potatisen. Låt ligga i 1 timme.
Lyft upp och låt potatisen rinna av på en kökshandduk. Torka helt torra.
Hetta upp oljan till 130 grader. Fritera i 4-5 minuter tills lätt gyllene. Lyft upp och lägg på en kökshandduk. Hit kan du förbereda.
Värm oljan till 180 grader. Fritera potatisskivorna ännu en gång tills de får riktigt med färg. Låt rinna av på hushållspapper och salta generöst.
Forma biffar av rödbetsröran och lägg upp på tallrikarna. Gör en fördjupning i mitten och klicka ner senapssåsen. Lägg kapris, rödlök, persilja och saltgurka runt om. Servera med nyfriterad potatis.