8 portioner
1 paket torkade lasagneplattor
Pumpafyllning
1,5 kg butternut- eller muscatpumpa
2 msk olivolja
1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
50 g smör, t ex mjölkfritt
1 kruka färsk salvia
salt
svartpeppar
Bechamelsås
50 g smör
, t ex mjölkfritt
0,75 dl vetemjöl
5 dl mjölk, t ex osötad sojamjölk eller havremjölk
1 grönsaksbuljongtärning
riven muskotnöt
salt
vitpeppar
Pumpafyllning
Sätt ugnen på 220 grader.
Gröp ur kärnorna och skär bort skalet på pumpan. Skär pumpaköttet i mindre bitar och blanda med någon matsked olivolja på en plåt. Salta och peppra. Baka pumpan i ugnen i 20-30 minuter, eller tills den har mjuknat. Ta ut och låt svalna något.
Häll över pumpan i en skål och mosa sönder den med en gaffel eller potatisstöt. Rör ner grädden.
Smält smöret i en kastrull. Dra av nästan alla salviablad men spara några till garnering. Droppa ner salviabladen i smöret och låt dem fräsa med tills de blir lätt frasiga. Häll ner salviasmöret i pumpaskålen och rör in. Salta och peppra.
Bechamelsås
Smält smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet och låt bubbla i 1 minut. Vispa ner lite mjölk i taget, samt buljongtärningen. Koka upp och låt sjuda under ständig omrörning tills såsen
tjocknar. Krydda med riven muskotnöt, vitpeppar och salt.
Sänk ugnen till 175 grader.
För att lägga ihop lasagnen börjar du med att breda ut ett lager pumpafyllning i botten av en stor gratängform. Ringla över bechamelsås och toppa med lasagneplattor. Upprepa det här tills all fyllning är använd. Avsluta med ett generöst lager bechamelsås.
Strö över de kvarvarande salviabladen och kör in lasagnen i ugnen i 40-50 minuter. Servera med en god sallad.