Paté är något som många veganer och vegetarianer saknar på julbordet. Här är en paté med smak av grönpeppar och rosépeppar som sedan täcks med ett juligt rött täcke vinbärsgelé. Inte bara gott på julbordet utan även gott på mackan.

15 Nov 2019

*Annons Hälsans Kök*

De här bollarna görs på Hälsans Köks Incredible Mince. En formbar sojafärs som du enkelt tinar först för att sedan krydda upp med det du gillar. Forma till bollar eller burgare och stek på. Supersmidigt och framförallt gott såklart!

1,5 liter

150 g champinjoner
1 gul lök
1 msk rapsolja
500 g Hälsans Kök Incredible Mince
1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
2 msk majsstärkelse
1 msk ljus sojasås
1 tsk mortlar torkad grönpeppar
1 tsk mortlad rosépeppar
1 msk flytande grönsaksfond
1 dl frysta lingon
salt
vitpeppar

Gelétäcke
2 dl rödvinbärsgelé

cornichons till servering

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Finhacka champinjonerna. Enklast är att göra det i en matberedare. Fräs sedan champinjoner och gul lök i rapsoljan tills allt har mjuknat och champinjonerna släppt sin vätska.
3. Skrapa ner champinjoner och lök i en skål och blanda ner övriga ingredienser. Blanda väl, här är det händerna som är det bästa redskapet.
4. Tryck ner ett ark bakplåtspapper i en bakform, 1,5 liter. Låt pappret sticka upp på sidorna så kan du enkelt lufta upp patén sen.
5. Pressa ner färssmeten och jämna till bäst du kan. Grädda i ugnen i 20 minuter. Ta ut och låt svalna något.
6. Smält rödvinbärsgelén i en kastrull. Häll över patén och låt svalna helt i kylskåpet.
7. Skär patén i skivor och dekorera med cornichons.