Här kommer en klassisk patatas bravas…well, ganska klassisk. Patatas bravas är en populär tapasrätt inte minst i Madrid. Den består av friterad potatis som men häller en kryddig tomatsås över. Jag har recept både på hur du rostar potatisen och friterar den så kan du välja själv vad du känner för.

Patatas bravas
Patatas bravas är en typisk tapasrätt i Madrid. Den görs vanligtvis så att man delar potatis i bitar och friterar gyllene. Till har man sedan en bravasås, en kryddig tomatsås. Vissa serverar även den med bara en kryddig majonnäs, eller både det och tomatsås.

SMAK-märkt potatis!
Stiftelsen Potatisbranschen har tagit fram kvalitetsregler för matpotatis som garanterar att du får en certifierad och livsmedelssäkrad produkt. Leta efter SMAK-märket på påsarna för att vara säker på att potatisen har genomgått en riktig kvalitetsanalys.

Svensk potatis
Svensk Potatis jobbar för att få svenskar ännu mer intresserade av potatis, öka efterfrågan, producera och tillhandahålla kvalitetspotatis.

Rostad patatas bravas
Om du hellre vill rosta potatisen istället för att fritera gör du så här. Jag gillar att behålla skalet på när jag rostar min potatis, men det går lika bra att skala.
800 potatis
0,5 dl olivolja
salt
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Dela eventuellt potatisen i mindre bitar. Blanda med olja och salt på en plåt.
- Rosta potatisen i 40 minuter tills den har fått fint med färg.

Recept: Patatas bravas
4 portioner
800 g potatis
olja att fritera i
salt
Bravasås
2 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
400 g tomater, hackade
2 msk paprikapulver
0,25 tsk cayennepeppar
2 tsk rödvinsvinäger
salt
Servering
aioli eller majonnäs
finhackad persilja
- Skala potatisen och skär i bitar.
- Hetta upp generöst med olja i en stekpanna eller gryta. Sikta på 180 grader.
- Droppa ner potatisen och fritera gyllene. Det tar ca 10 minuter. Låt rinna av på hushållspapper och salta.
Bravassås
- Fräs gul lök och vitlök i oljan tills den mjuknar.
- Vänd ner tomaterna och låt fräsa med tills de mjuknat och mörknat i färgen.
- Krydda med paprikapulver, cayennepeppar, rödvinsvinäger och salt.
- Mixa såsen slät med hjälp av en stavmixer.
- Häll såsen över potatisen och servera.
Servering
- Lägg upp potatisen på ett fat.
- Skeda över bravassåsen och ringla över majonnäs. Strö över persilja och servera.