Pannacotta (utan gelatin)

Pannacotta är en klassisk italiensk dessert som görs med grädde och vanilj. Serveras med bär eller frukt.

Pannacotta är en italiensk gräddessert som består av kokt grädde, lite socker, eventuell smaksättare och geleringsmedel. Pannacotta kan serveras med bär som hallon och blåbär eller någon lite syrliga frukt som passionsfrukt. Du kan smaksätta din pannacotta med både vit och mörk choklad, men här kör vi en klassisk på vanilj.

När man gör en pannacotta utan gelatin så finns det flera olika sätt att få till rätt konsistens, här kommer förslag på några.

Pannacotta utan gelatin

Det finns flera olika sätt att ersätta gelatin på. I en gelatinfri pannacotta kan du bland annat använda dig av klassikern gelésocker, agar agar eller produkter som Vegegel och Vegeset som du hittar välsorterade butiker och på nätet.

pannacotta

Pannacotta med choklad

Vill du göra en pannacotta med choklad kan du hacka upp 100 g mörk eller vit choklad. Blanda ner chokladen sist och låt smälta. När du har en sammetslen smet häller du upp den i formar.

Servera till pannacotta

Det är väldigt gott att ha något fräscht serverat till pannacotta. Färsk frukt som passionsfrukt, mango, apelsin eller nektarin är alltid gott. Även bär som blåbär, hallon och jordgubbar är supergott.

Recept: Pannacotta utan gelatin

10 min • 4 portioner

5 dl grädde, t ex havre-, soja-, mandel eller kokosgrädde

Ett av följande geleringsmedel
– 1 tsk agarpulver + 4-6 msk strösocker
– 1 dl Gelésocker Multi
– 2 påsar Vegegel + 4-6 msk strösocker
– 1 tsk Vegeset + 4-6 msk strösocker

Blanda matlagningsgrädde med socker och geleringsmedel.
Koka upp på medelvärme och följ anvisningarna för det geleringsmedel du valt. Gelésocker kokas med grädden i 30 sekunder. För agar väntar man tills all agar löst sig i vätskan och sjuder i omkring fem minuter för att få maximal stadga.
För Vegegel och Vegeset kokas vätskan upp och är sedan klar.
Fyll i portionsformar och låt svalna.

Recept: Karolina Tegelaar