Annons
Cape Ad

Originalfalafeln – Egyptisk Ta’ameya!

Före falafeln… så fanns tameya. En egyptisk, frasigt friterad boll, gjord på bondbönor och kryddor. Galet goda nyfriterade tillsammans med en syrlig tahinisås. Vegetariskt klassiker.

Falafeln är det självklara vegetariska och veganska valet i stora delar av Mellanöstern. Det är frasigt friterade kikärtsbollar som finns i olika varianter beroende på vart du befinner dig. Även tillbehör kan ändra något, men själva kärnan är blötlagda kikärter som mals, kryddas och sedan friteras. Originalet är dock ta’ameyan som kommer från Egypten och istället för att göras på kikärter använder sig av torkade bondbönor istället.

falafel

Vad är falafel?

Falafel är för de flesta bollar gjorda på kikärter. Man blötlägger dem, men kokar inte! De blötlagda kikärterna mals eller mixas sedan fint och blandas med kryddor. Vissa använder även färska örter. ”Smeten” formas sedan till bollar och friteras gyllene. Det här är en vegetarisk go to för många vegetarianer och veganer. Det brukar vara det vanligaste alternativet på restauranger och görs den rätt är det absolut fantastiskt.

Vill du testa vårt recept på äkta falafel gjord på kikärter så finns recept här.

Vad är Ta’ameya?

Ta’ameya är egyptisk ”falafel” och anses vara originalfalafeln. I Egypten var det vanligare med bondbönor så det är vad de görs på. Precis som med kikärterna så mals de, kryddas och friteras till bollar.

När falafeln senare spred sig upp och runt i Mellanöstern använde man sig av kikärter eftersom det är vanligare där.

falafel

Tillbehör till falafel

Till friterad falafel, eller här ta’ameya, är det väldigt gott med en tahinisås och en hackad sallad. Man vill ha något syrligt och fräscht som bryter av den friterade känslan.

falafel

Bondbönor

Ta’ameya görs alltså på bondbönor istället för kikärter. Det du ska leta efter är torkade bondbönor som finns i välsorterade matbutiker och Mellanöstern-butiker. Det ska alltså inte vara kokta bondbönor utan torkade.

falafel

The Hummus Route

Det här receptet kommer från kokboken On the Hummus Route som är smått fantastisk på alla sätt (finns på Amazon). Den blev precis utsedd till världens bästa kokbok och följer både falafeln och hummusens historia och utbredning i hela Mellanöstern. Lärorikt, inspirerande och fullt av recept man bara vill slänga sig över.

Recept: Ta’ameya – falafel på bondbönor

4 portioner

500 g torkade, skalade, bondbönor
0,5 tsk bakpulver
2 dl grovhackad koriander
1 gul lök, hackad
1,5 tsk salt
1 tsk mald spiskummin
0,5 tsk mald svartpeppar
1 tsk paprikapulver
0,25 tsk vitlökspulver
2 tsk bakpulver

ca 2 liter rapsolja

1. Blötlägg bondbönorna tillsammans med bakpulver i rikligt med vatten. 8-12 timmar.
2. Mixa bondbönorna fint i en matberedare tillsammans med koriander och gul lök. Mixa i omgångar. Det ska bli så pass fint att när du kramar det i handen så håller allt ihop. Häll ner i en skål.
3. Blanda ner kryddor och bakpulver.
4. Hetta upp oljan i en kastrull, sikta på 180 grader.
5. Forma bollar av tameyasmeten med hjälp av en falafelpress, glasskopa eller en sked. Droppa ner i oljan och fritera några åt gången i ca 2-3 minuter. De ska få fint med färg. Ta upp med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
6. Servera med pitabröd, tahinisås och sallad.

Tahinisås
ca 1 dl tahini
0,75 dl kallt vatten
en nypa salt
1/3 tsk citronsyra eller 1 tsk citronsaft

1. Blanda ihop vatten, salt och citronsyra eller citronsaft i en skål.
2. Rör ner lite tahini i taget tills du har en slät sås.

Hackad sallad
3 tomater, finhackade
1 gurka, finhackad
1 rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 gröna chili, finhackade
1 tsk citronsaft
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad mynta
2 msk olivolja
en nypa mald kanel
salt

Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål.