Jag älskar att trolla ner baljväxter i mat och desserter på alla möjliga sätt, så när jag insåg att jag kunde förena hummus och jordnötssås i en enda briljant skapelse, geniförklarade jag mig själv.

20 sep 2019

Jag kallar det för en jordnötshummus och den är god som pålägg, mackfyllning, att dippa grönsaker i, you name it. Att låta tamarisoja koka in i tofun så att den nästan karamelliseras är ett av mina favorittrick när jag är hungrig, har lite tofu hemma och vill trolla fram en snabb middag.

400–500 g fast tofu, tärnad
rapsolja att steka i
0,5 dl ljus sojasås

Jordnötshummus
1 förpackning kikärter à 400 g, ca 3 dl kokta
1 msk ljus sojasås
2 tsk riven färsk ingefära
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 dl jordnötssmör
1 dl vatten
en nypa flingsalt

Till servering
nudlar för 4 personer
1 morot, riven
3 dl böngroddar

1. Stek tofun i lite olja tills den får fint med färg på alla sidor.
2. Häll på sojasåsen och blanda. Låt sojasåsen koka in helt. Var försiktig så att det inte bränns. Lägg över tofun på en tallrik så länge.
3. Skölj kikärterna och mixa sedan ihop med övriga ingredienser i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer. Späd med extra vatten för att få till en lagom rinnig konsistens.
4. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
5. Blanda nudlarna med jordnötshummus, morot och böngroddar. Servera tillsammans med den tamaristekta tofun.

 

I Mattias Kristianssons senaste bok ”Vego – snabbt och enkelt” (Semic förlag) bjuds det på vegansk mat för en hel månad, plus desserter och några festmåltider.
Köp den på Adlibris.

Relaterade artiklar