Recept: Marie Andersson Butler Foto: Stephanie Siwert
Marie: Jag kan på ett snabbt sätt få ihop en måltid när jag kommer hem sent eftersom jag alltid kokar en större mängd när jag väl kokar fullkornsris. Denna risrätt blev jag inspirerad till på Bali för många år sedan och jag tycker fortfarande om den eftersom den innehåller mycket smak och mycket grönsaker. Lätt att ta med i lunchlådan eller på resan. Hoppas att ni får samma glädje av denna rätt som jag har haft genom åren.

Happy me
Marie Andersson Butler delar i boken Happy me (Bladh by Bladh) med sig av 100 växtbaserade recept för energi, glädje och skönhet.
Recept: Nasi goreng
4 portioner
7 dl kokt fullkornsris
1 rödlök, skuren i tunna halvmånar
1 zucchini, hackad i småbitar
1 halvt broccolihuvud, cirka 150 g, skuret i tunna buketter
1 medelstor morot, riven
2 ½ dl gröna ärtor
250 g marinerad tofu (valfritt), i kuber
1 ½ dl rostade cashewnötter eller solrosfrön
1 + 3 msk tamari
Sambalpasta
3 chili, grovt hackade
3 vitlöksklyftor, grovt hackade
2 msk tomatpuré
2 stjälkar citrongräs
2 msk extra virgin olivolja
1 tsk havssalt
1 lime, saften och skalet
1. Blanda alla ingredienser till sambalpastan i en blender eller med en stavmixer.
2. Marinera tofun i 2 msk tamari om den inte redan är marinerad.
3. Torrosta cashewnötterna i cirka 5 minuter på medelvärme. När de är klara, häll i 1 msk tamari och blanda runt.
4. Värm upp en wokpanna och lägg i 3 msk sambal och rör runt i en minut. Lägg i tofun och stek i 1 minut. Lägg sedan i grönsakerna och woka 5-6 minuter tills de är al dente. Ha i riset och blanda runt väl. Häll i 3 msk tamari och stek tills allt är varmt. Blanda ner cashewnötterna. Smaka av med salt, tamari och lime.