Annons
Cape Ad

Näringsjäst – Vad är det egentligen?

Det kanske inte har det mest inbjudande namnet, men det här är en riktig vegohemlighet. Och du, så fort du börjar använda det kommer du inte att kunna sluta.

Näringsjäst är nyttiga ljusgula flingor fulla av smak som ger fyllighet och rymd till det mesta. För alla som jagar umamikällor så är det här en riktig guldklimp. Du kan även hitta näringsjäst med tillsatt vitamin B12. Och letar du i engelska recept står det som ”nutritional yeast”, bara så att du vet.

Näringsjäst är inte märkligare än torkad, inaktiv jäst, och allt har vi att tacka Louis Pasteur för, som lyckades isolera jästen. Flingorna har en väldigt kraftigt ”ostig” smak som vissa hatar och andra gillar. Tricket är att använda det på rätt sätt, det är då alla kommer att bli förälskade. Tack vare sin ostiga, umamirika smak gör den sig perfekt när du vill få till veganska ostsåser, röror mm. Den är även god att ha ner i grytor, soppor och annat som behöver en smakboost. Testa t ex att blanda ner lite i pannkakssmeten eller tofuröran för att lyfta maten till nya höjder.

Var hittar jag det?
Det finns i välsorterade matbutiker och hos hälsokosten. Det gå även att beställa på nätet.